Istina je da sam bio Bechtelov konzultant, ali ne kao ministar

Kako komentirate tvrdnje bivšeg ministra Čačića da ste godinama zastupali interese tvrtke Bechtel u Hrvatskoj te da ste sada, s pozicije ministra vanjskih poslova, vjerojatno utjecali na odluku Vlade da bez javnog natječaja potpiše ugovor s Bechtelom?
- To da sam ja povremeno bio konzultant Bechtela nije nikakva tajna. Uistinu sam organizirao nekoliko sastanaka između ministra Čačića i predstavnika Bechtela, a jednom u Bostonu, to sam učinio i na traženje samog ministra Čačića. Ali to nikako nije utjecalo na moje djelovanje kao ministra vanjskih poslova. Apsolutna je neistina da sam se s konzultantskim poslovima nastavio baviti i nakon izbora. Upravo suprotno: nekoliko mjeseci uoči izbora, kad je odlučeno da se nađem na izbornoj listi HDZ-a, a nakon pobjede angažiram u vlasti, prestao sam se baviti tim poslovima. Dakle, već prije početka izborne kampanje nisam više davao konzultantske usluge. Inače, to je bio povremeni posao kojim sam se bavio još dok sam predavao na Princentonu. Također je potpuna neistina da je konzultantska kompanija za koju sam radio lobirala za Bechtel.

Umjetni skandal

Jeste li sudjelovali u nedavnim pregovorima s Bechtelom?
- Uopće nisam bio uključen u završne pregovore Vlade s Bechtelom. Koliko znam, ljudi u Vladi zaduženi za gospodarstvo i poslove s inozemnim tvrtkama odlučili su potpisati ugovore s Bechtelom na temelju aneksa sporazuma koje je bivši ministar Čačić potpisao potkraj prošle godine. Za vladinih pregovora s Bechtelom sve što sam radio strogo sukladno mojim ministarskim zadaćama i ovlaštenjima. Ništa nisam učinio izvan okvira ovlasti i zaduženja koje imam kao ministar. Ne mogu se oteti dojmu da oporba želi iskonstruirati skandal kako bi pozornost javnosti skrenula s ključnih političkih i ekonomskih pitanja u kojima je ona inferiorna u odnosu na HDZ. Postavlja se, naravno, pitanje, ako je Bechtel tako loš partner kako ga predstavljaju bivši ministri, ako je nanio toliku štetu Hrvatskoj, zašto bivša Vlada nije do kraja raskinula ugovor s njim, nego je napravila aneks ugovora koji mu je omogućio da dobije pravo gradnje dionice od Dugopolja do Šestanovca bez javnog natječaja. Zbog toga sada Vlada Ive Sanadera mora izvršiti obveze koje su preuzeli bivši premijer Račan i ministar Čačić.

Mnogi su uvjereni da je Vlada išla na nagodbu s Bechtelom kako bi kompenzirala odluku o odbijanju slanja vojnika u Irak?
- Bechtel je velika i utjecajna kompanija, prva svjetski značajna tvrtka koja je 1996. došla u Hrvatsku. Tada je, naravno, u suradnji s Bechtelom politička dimenzija imala veliko značenje. Sada se, međutim, radi o poslu koji prije svega ima komercijalno značenje. Pri donošenju odluke o nastavku suradnje s Bechtelom presudnu ulogu imali su poslovni, a ne politički motivi.