Dokazali smo da ispunjavamo kriterije

Nakon mjeseci političkih pritisaka, poruka iz Europe, te otvorenih upozorenja o preprekama pozitivnom avisu, misterij je riješen, a hrvatska Vlada može zabilježiti jedinstven uspjeh.
S pozitivnim avisom bez ikakvih uvjeta za otvaranje pregovora o članstvu. Hrvatska je i od Haaškog tužiteljstva posredno dobila dugo priželjkivano priznanje da potpuno surađuje. S ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom razgovarali smo u Strasbourgu, neposredno nakon što je primio kopiju avisa i zaključio radni dan, koji je izgledao kao pozitivan preokret na kraju filma.
Ne bih ovo nazvao preokretom, nego posljedicom sustavne gradnje odnosa. Od početka smo imali jasnu viziju i pojačavali intenzitet aktivnosti kako se približavao travanj, pa je bilo i očekivano i logično da događaji kulminiraju upravo ovih dana - komentirao je Žužul.
Intenzivirali odnose
Dvije su stvari, prema njegovu mišljenju, bile ključne za ovakav ishod priče o avisu: odlučnost u ispunjavanju svih kriterija koje je pred Hrvatsku stavila Europska unija i poboljšanje odnosa s europskim državama.
-Vlada je pokazala jasnu odlučnost da ispoštuje sve zadane kriterije, ne samo na riječima nego i na djelima. To je vjerojatno bilo najvažnije. Nakon što smo u posljednjih ne- koliko mjeseci uspješno intenzivirali odnose s državama Unije, u ovom trenutku možemo reći da postoji cijeli niz europskih država koje uistinu podržavaju Hrvatsku.
Nakon avisa, hrvatska diplomacija, za koju Žužul kaže da je do sada odigrala značajnu ulogu, ima precizno definirane zadatke kako da osigura svih 25 glasova u lipnju, kada se očekuje da bi Europsko vijeće moglo glasovati o hrvatskoj kandidaturi. Žužul objašnjava da diplomacija svoju strategiju promocije i lobiranja, donesenu nedavno na skupu diplomata na Plitvicama, zasniva na četiri faktora.
Izbori bez primjedbi
-Prvo, Hrvatska je zemlja zrele demokracije. U njoj je provedeno troje iz- bora i to bez primjedbi. To je vrlo bitno jer se često zaboravlja kako je dio Kopenhaških kriterija upravo uspostava zrele demokracije. Drugi kljucni faktor na kojemu smo kao Vlada morali najviše raditi jest ispunjavanje međunarodnih obveza koje je preuzela hrvatska država. Nadalje, činjenica je da Hrvatska može pomoći stabilizaciji u regiji i to kao model za regiju i pružanjem direktne pomoći, na što smo spremni. Posljednji, ali jednako važan faktor je činjenica da Hrvatska u Europsku uniju ne donosi nikakve velike probleme - objašnjava Žužul.
Koliko je njegova diplomacija bila učinkovita vidjet će se već narednih tjedana, a preloman će biti. Summit Europske unije u lipnju kada bi Hrvatska, dobije li kandidaturu, mogla početi ozbiljno računati na članstvo do kraja desetljeća.