EU, ništa drugo nego EU

Bruxelles – Hrvatska će sigurno biti u vlaku koji će Rumunjsku i Bugarsku, prema očekivanjima, 2007. godine dovesti u EU. To je prioritet nove hrvatske Vlade, rekao je Miomir Žužul, prilikom svoje prve posjete u svojstvu ministra vanjskih poslova Bruxellesu. "Mi smo pri tome odlučni napraviti sve što moramo". To podrazumijeva i suradnju sa haškim Sudom, bez obzira kako to bolno bilo.

Pobjeda Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na parlamentarnim izborima u studenome unijela je nemir u Europu. HDZ je zastupao, za vrijeme rata na Balkanu, u prvoj polovini devedesetih godina, čisti hrvatski nacionalizam. Poslije Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. autoritativno vladanje stranačkog lidera i predsjednika države Franje Tuđmana dovelo je do međunarodne izolacije Hrvatske. Nakon četiri godine u opoziciji stranka je ponovno došla na vlast, u manjinskoj Vladi, sa ulaskom u EU i NATO kao najvažnijim ciljevima.

-Vaš premijer, Ivo Sanader, tvrdi da je HDZ postao respektabilna konzervativna stranka. Većina članica Europske unije i Povjerenstvo pokazuju u ovom trenutku sumnjičavost i kažu da će vas cijeniti prema djelima. Dali je to tako?
=Mi smo svjesni da pojedine zemlje gaje određenu sumnju prema nama. Držimo da nije strašno što će nas suditi prema našim djelima. Želimo izbjeći situaciju da gubimo vrijeme dok smo procjenjivani. Nismo se potpuno odrekli prošlosti naše stranke, no imamo jasnu predodžbu što hoćemo: otvorenu, modernu i umjerenu konzervativnu stranku. To se ne može povezati sa našim nacionalističkim označavanjem. Po prvi puta u našoj povijesti imamo suradnju, gotovo koaliciju sa zastupnicima srpske manjine. Oni to ne bi napravili da nas drže nacionalističkom strankom.

-Jedan od uvjeta koje vam je postavila EU za početak procesa pridruživanja je , suradnja sa Sudom u Haagu i posebno izručenje generala Ante Gotovine, optuženog za ratne zločine? Koji je stav vaše Vlade?
=On je vrlo jasan. Ne razmišljamo o drugoj opciji osim potpune suradnje sa Sudom. Nismo uvijek najsretniji načinom funkcioniranja Suda, ali to nas ne oslobađa naše odgovornosti.

-Gotovina će znači biti izručen.
=Odgovor na to pitanje bio bi spekulacija. Mi zaista nemamo nikakvih pouzdanih informacija o tome gdje se on nalazi.

-Bivša Vlada je govorila isto. Da li je on u Hrvatskoj?
=Ne vjerujem.

-A gdje je onda?
=Svijet je velik. No mi znamo naše odgovornosti. Nitko nas ne može držati naivnima i misliti kako mi želimo u Europsku uniju bez da preuzmemo našu odgovornost. Mi se ponosimo onime što smo postigli za vrijeme rata. Oslobodili smo našu zemlju. No isto smo tako svjesni da je bilo raznih incidenata, počinjenih na svim stranama i nemamo ništa protiv da se na neutralan način istraže i procesuiraju.

-Jedan drugi uvjet koji postavlja Europska unija je povratak desetaka tisuća hrvatskih Srba koji su izbjegli za vrijeme rata. Od njih 280.000 do sada se samo oko 100.000 moglo vratiti. Što će vaša Vlada konkretno napraviti da bi ohrabrila njihov povratak?
=Napraviti ćemo najbolje što možemo da bi stvorili uvjete za njihov povratak. Što se tiče povratka njihove imovine, tu više nema diskusije: prema našem Ustavu i našem cjelokupnom zakonodavstvu imaju pravo na vlasništvo. Povrh toga postoji i gospodarska stvarnost. Osim samog povratka Srba, moraju se stvoriti uvjeti života i radna mjesta. Za također tražimo potporu međunarodne zajednice, između ostalih i Belgije. Jako sam zadovoljan da je ministar vanjskih poslova, Louis Michel na to pozitivno reagirao.

-Vi ste gotovo deset godina bili bliski suradnik predsjednika Franje Tuđmana, koji danas ima vrlo loš "imidž" na Zapadu. Što mislite danas o Tuđmanu i njegovoj ulozi?
=Kao što je i za većinu Hrvata, tako je i za mene Tuđman bez sumnje povijesna ličnost, osnivač (pastir) nove moderne Hrvatske države. Ja sam sretan zbog mog malog priloga tome. Ali isto sam tako svjestan pogrešaka koje su naša stranka i Tuđman počinili, a o Tuđmanovoj lošoj slici - nije je uvijek zaslužio. Njegov najveći problem je bio da nije bio svjestan kako funkcionira svijet. On stvarno nije razmišljao o svom imidžu.