Još ima nade da uđemo u EU 2007.

(...)
-Je li se Hrvatska pozdravila s mogućnošću ulaska u Europsku uniju 2007. godine?

=Nije se Hrvatska ni s čim pozdravila. Niti se Velika Britanija odrekla svog principa koji zagovara sve ovo vrijeme, a to je da je puna suradnja s Haaškim sudom obvezna i da je indikator zrelosti na putu zadovoljavanja europskih standarda, niti se Hrvatska odrekla svoje pozicije da situaciju oko generala Gotovine još jednom prikaže onakvom kakva jest. Odnosno, pokazali smo da nismo mogli učiniti više od onoga što smo učinili, da nema nikakva razloga da zbog slučaja Gotovina budemo kažnjeni na svom putu u Europsku uniju. Sada, hoće li to biti 2007. ili 2008 godina, to će ovisiti o politici proširenja Europske unije.

-Po vama 2007. godina još ostaje kao opcija za ulazak u Europsku uniju unatoč tome što SSP nisu ratificirale dvije zemlje, a ne zna se ni kad će to učiniti?
=Apsolutno. Ovu ćemo epizodu otkloniti, ali moramo biti ozbiljni da bismo pokazali našu europsku zrelost.

-Znači da će se Velika Britanija ravnati isključivo prema onome što kaže Carla del Ponte u svom izvještaju o suradnji s Hrvatskom, bio on pozitivno ili negativno intoniran za nas?
=Sastanak s Carlom del Ponte, njezin utjecaj i njezin izvještaj svakako će biti vrlo značajni za to, ali mi smo iznijeli i svoje argumente, koji bi britanskoj Vladi mogli biti indikator za nastavak procesa ratifikacije SSP-a. Jasno, stav Carle del Ponte – to ne treba kriti – bit će vrlo važan.

-Što bi još moglo utjecati na eventualnu promjenu britanskog stajališta? Na koje hrvatske argumente računate?
=Mi ćemo pokazati što smo učinili da bismo zadovoljili sve one zahtjeve koji su dolazili od Haaškog suda, bilo da se radi o onome što smo ispunili, a to je ogroman zahtjev, ili o pitanjima koja su još otvorena. O uvjerljivosti naše argumentacije ovisit će konačna ocjena Carle del Ponte, a onda o odluka britanske Vlade o ratifikaciji.

-Je li SDP dobio podršku Tonya Blaira za predstojeće parlamentarne izbore?
=Svakako. Između Laburističke stranke i SDP-a postoji bliskost i ta je podrška neupitna. Razgovarali smo o tome kako će nam laburisti pomoći, jer smo zaključili da nije lako doći na vlast kao socijaldemokrat u teškim tranzicijskim uvjetima, a još je teže opstati na vlasti i biti izabrani još jednom.