Ministar Gordan Jandroković predvodio je hrvatsko izaslanstvo u Parizu na Međunarodnoj konferenciji za podršku Afganistanu koja je održana pod zajedničkim predsjedanjem Francuske, Afganistana i UN-a

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, predvodio je hrvatsko izaslanstvo na Međunarodnoj konferenciji za podršku Afganistanu koja je održana u četvrtak 12. lipnja 2008. godine u Parizu, na razini ministara vanjskih poslova, a pod zajedničkim predsjedanjem Francuske, Afganistana i UN-a

Ministar Jandroković u svom je obraćanju izrazio dugoročnu i snažnu podršku vladi i narodu Afganistana u izgradnji njihove budućnosti. Kazao je kako će Republika Hrvatska nastaviti s vojnim i civilnim angažmanom u Afganistanu te da će isti i povećati. Ministar Jandroković je također najavio i podršku Hrvatske u razvojnim projektima, posebice u izgradnji civilnog društva, zdravstva i obrazovanja u cilju poboljšanja životnih uvjeta stanovništva Afganistana.

Republika Hrvatska je u Afganistanu prisutna vojno od 2003., a civilno od 2005. godine, sudjelovanjem u raznim humanitarnim programima, uključujući sudjelovanje u donaciji školama i bolnicama. U 2008. godini za projekte iz područja zdravstva i školstva, konkretnije izgradnju ginekološke ambulante i škole u pokrajini Badahšan, Hrvatska će uložiti 1,2 milijuna kuna.

Na konferenciji je ocijenjeno kako je u procesu stabilizacije Afganistana u brojnim područjima postignut napredak (uspostava oružanih snaga, funkcioniranje parlamenta, jačanje sektora javnog zdravstva, obrazovanja itd.), no kako i dalje ima značajnih izazova u pogledu sigurnosne situacije, korupcije, razvoja poljoprivrede, osiguranja nabave hrane itd.

Sudionici konferencije, među kojima i predsjednik Francuske Republike Nicolas Sarkozy, predsjednik Islamske Republike Afganistan Hamid Karzai, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, državna tajnica SAD-a Condoleezza Rice, glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer i niz drugih političara, razmotrili su napredak u provođenju tzv. Afghanistan Compacta, partnerstva između Vlade Afganistana i međunarodne zajednice za razdoblje 2006.-2010., dogovorenog na konferenciji u Londonu, u siječnju 2006. godine. Također su sagledali do sada ostvarene ciljeve te razmotrili načine učinkovitijeg djelovanja u budućnosti.

Vlada Afganistana je na konferenciji službeno predstavila i Afganistansku nacionalnu razvojnu strategiju (ANDS) –  razvojni plan za sljedećih pet godina (2008.-2013.) zasnovan na Milenijskim razvojnim ciljevima. ANDS se oslanja na Afghanistan Compact i zacrtava ciljeve kroz tri stupa – sigurnost, vladavina prava i ljudska prava te gospodarski i društveni razvitak, a služit će kao osnova prema kojoj će međunarodna zajednica uskladiti svoje djelovanje u sljedećem razdoblju. U tom smislu predstavnici zemalja angažiranih u Afganistanu su razgovarali i o načinima financiranja razvojnih strategija te su najavili svoje buduće doprinose u stabilizaciji i razvoju prilika u Afganistanu. Na konferenciji je ujedno usvojena Deklaracija, kao i Izvještaj o implementaciji Afghanistan Compacta.

U radu konferencije sudjelovalo je preko 80 izaslanstava zemalja i međunarodnih organizacija koje su angažirane na stabilizaciji i obnovi Afganistana, među kojima je i Republika Hrvatska.



Priopćenja