Prijava nestanka hrvatske putovnice

Građanin je dužan bez odgode prijaviti nestanak putne isprave ili njezino pronalaženje. Ako je putna isprava nestala ili je ukradena u Litvi, građanin to odmah treba prijaviti litavskoj policijskoj postaji nadležnoj za područje na kojem mu je putovnica nestala odnosno ukradena, ili gdje je primijetio njezin nestanak.

Policiji treba naglasiti da se radi o hrvatskoj putovnici, što treba jasno biti navedeno u policijskom zapisniku, te da li je putovnica ukradena ili izgubljena. Taj zapisnik valja čuvati i odmah osobno donijeti u Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Vilniusu ili se javiti radi daljnjeg dogovora, kako bi se nakon provedenog postupka i utvrđivanja okolnosti nestanka, moglo izdati rješenje o proglašenju nestale putovnice nevažećom.

Za izdavanje rješenja plaća se zakonom propisana konzularna pristojba.

Izdavanje putnog lista

Inače, građaninu kojem je putovnica nestala, ukradena ili joj je istekla valjanost, može se u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Vilniusu izdati i putni list za povratak u Hrvatsku. Prije izdavanja putnog lista bit će potrebno provjeriti identitet i dokazati hrvatsko državljanstvo osobe. Za izdavanje putnog lista naplaćuje se propisana konzularna pristojba.