Seminar o procesima europskih integracija s temom „“Eurozone, Energy Policy, Energy Security and the Green Transition: Chasing a White Rabbit?”

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Diplomatska akademija Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u suradnji sa Zakladom Hanns Seidel u Hrvatskoj organizirala  je XXIV. Zajednički seminar o procesima europskih integracija s temom „“Eurozone, Energy Policy, Energy Security and the Green Transition: Chasing a White Rabbit?” od 10. do 13. listopada 2022. godine u Dubrovniku.
Seminar je namijenjen diplomatima iz država srednje, istočne i jugoistočne Europe kojima omogućuje uvid u aktualna kretanja u svijetu te promjene u procesima europskih integracija kao i neposrednu razmjenu znanja i iskustava sadašnjih država članica Europske unije i (potencijalnih) država kandidatkinja. Ove godine je naglasak rasprave stavljen na energetsku politiku i sigurnost, eurozonu, zelenu tranziciju i aktualnosti u Europi i svijetu.
 
Seminar su otvorili ravnateljica Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Lada Muraj i predstavnik Zaklade Hanns Seidl Klaus Fiesinger.
 
Na uvodnom izlaganju državni tajnik za političke poslove MVEP-a Frano Matušić osvrnuo se na bogatu povijest Dubrovačke Republike koja je kroz prošlost imala razvijene diplomatske odnose i 85 konzulata u 18. stoljeću. U kontekstu nedavnih zbivanja u Ukrajini državni tajnik Matušić istaknuo je kako je za osiguravanje stabilnosti i sigurnosti regije Zapadnog Balkana ključan nastavak procesa proširenja EU te da Hrvatska treba stabilno i europski orijentirano susjedstvo. Naglasio je važnost otpornosti EU kao cjeline  i važnost LNG terminala na Krku istaknuvši kako on zbog povoljnog geografskog položaja dobiva dodatno na vrijednosti za energetsku neovisnost EU-a i jugoistočne Europe.
 
Predavanje su tijekom seminara također održali zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić, konzultant iz Berlina profesor Eckart D. Stratenschulte, predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije u Hrvatskom Saboru Marko Pavić, viceguverner HNB-a Michael Faulend, ravnateljica Uprave za gospodarske poslove i razvojnu suradnju MVEP-a Irena Alajbeg, Mišo Mudrić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Kristijan Kotarski s Fakulteta političkih znanosti. Ana Maria Boromisa iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose i viša gospodarska savjetnica predstavništva EK u Hrvatskoj Hana Huzjak održale su moderiranu raspravu na temu zelene tranzicije.
 
Tijekom seminara sudionici su aktivno sudjelovali u stručnoj raspravi, razmjenjujući i na taj način svoja iskustva i pozicije država iz kojih dolaze, a imali su prigodu i sudjelovati u specijalističkim diplomatskim radionicama o pregovaranju i pregovaračkim tehnikama te suvremenoj diplomatskoj praksi koje su održali Ron Ton, ravnatelj Clingendael akademije u Hagu i načelnica Diplomatske akademija MVEP-a Lada Muraj u Zagrebu.
 
Na seminaru je sudjelovalo 23 diplomata iz zemalja Europske unije i jugoistočne Europe.