Posjet Hrvatskom centru za razminiranje

U petak, 28. travnja 2017. godine, polaznici XVII. Jednogodišnjega stručnog diplomatskog studija Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske posjetili su Hrvatski centar za razminiranje (HCR), sa sjedištem u Sisku.

Problematiku razminiranja u Hrvatskoj, kao i sustav protuminskoga djelovanja, predstavili su v. d. ravnatelja Hrvatskoga centra za razminiranje (HCR) g. Ante Brkljačić, uz kojega je bio i g. Neven Karas, pomoćnik ravnatelja.

Polaznike DA MVEP RH posebno je zanimalo u kojem se vremenskom razdoblju očekuje da bi RH mogla biti očišćena od mina, kako su prikupljani planovi i zapisnici o minskim poljima iz Domovinskog rata, koja su i kakva iskustva HCR-a u prenošenju iskustva u druge države, odnosno može li i kako HCR plasira svoje znanje.

Predviđeni obilazak područja Komareva, gdje se polaznicima namjeravalo predstaviti strojnu pripremu površina, odnosno obavljanje razminiranja, rad tvrtki ovlaštenih za obavljanje poslova razminiranje i kontrola kvalitete obavljenih poslova, nije nažalost ostvaren zbog izrazito loših vremenskih uvjeta.