Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković sudjelovao je u subotu, 30. listopada 2010. godine u Vukovaru, na međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Europska unija – veliki mirovni projekt.“

Državni tajnik Plenković održao je predavanje na temu „Uloga Hrvatske u Europskoj uniji – perspektive i izazovi za novog člana Europske unije“

Međunarodnu konferenciju organizira Europski dom Vukovar u partnerstvu s Europskom mrežom za obrazovanje i trening (EUNET) iz Bonna, Institutom za Europu iz Salzburga i Europa centrom iz Baden-Württemberga, a u okviru programa Europske komisije „Europa za građane“. Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija pružilo je financijsku potporu organizaciji ove konferencije, kojoj je nazočilo stotinjak sudionika.

Državni tajnik Plenković održao je predavanje na temu „Uloga Hrvatske u Europskoj uniji – perspektive i izazovi za novog člana Europske unije“. Sudjelovanje na konferenciji iskoristio je i za predstavljanje prednosti članstva u Europskoj uniji za Republiku Hrvatsku, a u okviru provedbe Komunikacijske strategije Vlade Republike Hrvatske za informiranje hrvatske javnosti o Uniji i pripremama za članstvo. Izvijestio je o aktualnom stanju hrvatskih pristupnih pregovora za članstvo u Uniji te o naporima Hrvatske za njihovim završetkom tijekom mađarskog predsjedanja Unijom, u prvoj polovici 2011. godine.

Naglasio je važnost prekogranične i međunarodne suradnje u promicanju ideje europskih integracija među zemljama koje teže članstvu u Europskoj uniji. U kontekstu suradnje podunavskih država, izdvojio je važnost Dunavske strategije te predstavio aktivnosti hrvatske strane u vidu uključivanja prioritetnih projekata od interesa Republike Hrvatske tijekom procesa elaboriranja Dunavske strategije i Akcijskog plana. Pritom je naglasio značaj Dunavske strategije za što tješnje uključivanje Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije u različite oblike međunarodne suradnje, a u svjetlu gospodarskog razvoja hrvatskog Podunavlja.



Priopćenja