Državni tajnik Plenković i zamjenik stalne predstavnice UNDP-a Fracassetti otvorili su dvodnevni seminar pod nazivom „Usklađivanje nacionalnog pravnog sustava s pravnom stečevinom Europske unije“

Državni tajnik Andrej Plenković i zamjenik stalne predstavnice UNDP-a Alessandro Fracassetti otvorili su u četvrtak, 16. prosinca 2010. godine, u MVPEI-u dvodnevni seminar pod nazivom „Usklađivanje nacionalnog pravnog sustava s pravnom stečevinom Europske unije“

Ovo je prvi u nizu seminara, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i Ureda Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP-a) u Hrvatskoj, kojima je cilj državnim službenicima zemalja u regiji dati detaljan uvid u glavna područja pregovora s Europskom unijom, u potrebnu organizacijsku i institucionalnu strukturu za vođenje pregovora, te u strategije i tehničke izazove vezane za otvaranje, provedbu i zatvaranje pregovaračkog procesa s Europskom unijom. Glavno tematsko izlaganje o usklađivanju zakonodavstva održala je Dubravka Vlašić Pleše, ravnateljica Uprave za koordinaciju prilagodba pravnom sustavu Europske unije i praćenje provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i tajnica Pregovaračke skupine. Na seminaru su sudjelovali predstavnici Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Kosovo.

Državni tajnik Plenković u svojem je izlaganju iskazao punu podršku Republike Hrvatske zemljama jugoistočne Europe na njihovom putu prema članstvu u Europskoj uniji, te je istaknuo kako je taj cilj ostvariv uz prethodno ispunjavanje potrebnih kriterija. Također je predstavio aktualno stanje pristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom.

Zamjenik stalne predstavnice UNDP-a Fracassetti naglasio je jedinstvenu prirodu ovog programa kojim se pokušava prenijeti stečeno znanje i iskustvo hrvatskog pregovaračkog tima državnim službenicima zemalja jugoistočne Europe koje se nalaze u ranijim fazama EU integracijskog procesa.

Održavanje ovog seminara u skladu je s prioritetima Nacionalne strategije razvojne suradnje Republike Hrvatske za razdoblje od 2009. do 2014. godine, te time Republika Hrvatska ostvaruje svoju započetu transformaciju iz zemlje primateljice pomoći u zemlju davateljicu pomoći na međunarodnoj i regionalnoj razini. Sa zemljama regije Republika Hrvatska ima sklopljen niz bilateralnih sporazuma o suradnji na području europskih integracija.



Priopćenja