Veleposlanik posjetio izložbu naivne umjetnosti iz zbirke Infeld

Veleposlanik Daniel Glunčić posjetio sa svojim suradnicima 10. rujna 2021. veliku izložbu naivne umjetnosti iz zbirke Infeld postavljenu u muzeju Gogging, a na kojoj je najvećim dijelom zastupljena hrvatska naivna umjetnost.

Veleposlanika i djelatnike Veleposlanstva srdačno su dočekali umjetnički direktor muzeja Jochann Feilach, vlasnica umjetničke zbirke i poduzetnica Zdenka Infeld te kustosica zbirke Yordanka Weiss koja je goste provela kroz izložbu. Direktor Feilach predstavio je umjetnički koncept muzeja Gogging koji je poznat po svojoj zbirci art brut, a koju s umjetnosti naive povezuje spontanost stvaranja nadarenih slikara bez akademske naobrazbe. Zdenka Infeld upoznala je veleposlanika s kolekcionarskom tradicijom svoje obitelji, pokojnog supruga Petera Infeld i njegove majke, a koju je ona predano nastavlja. Danas upravlja zbirkom od gotovo 14.000 djela u kojoj hrvatski naivni umjetnici zauzimaju istaknuto mjesto, a s mnogima je vežu i osobni susreti i prijateljstva.

Zahvalivši se  na gostoprimstvu, veleposlanik je u razgovoru s direktorom i kolekcionarkom Infeld iskazao veliko zadovoljstvo zbog ovakve kulturno-umjetničke razmjene koja ujedno predstavlja značajnu promociju hrvatske umjetnosti na najvišoj razini.  

Izložba „Naivna umjetnost iz zbirke Infeld“ obuhvaća 130 djela od kojih je oko 100 djela velikih autora hrvatske naivne umjetnosti poput Ivana Generalića, Ivana Rabuzina, Franje Klopotana, Slavka Stolnika, Ivana Lackovića Croate, Krste Hegedušića, Mije Kovačića, Drage Juraka i ostalih, te umjetnica Mare Puškarić Petras, Albine Kudeljnjak i Nade Švegović-Budaj. Izložba se zatvara 19.9.2021. cjelodnevnim programom u kojem će sudjelovati i ravnateljica Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti Gabriela Krmpotić Kos.

 



Pisane vijesti