Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković u službenom posjetu Beču povodom 5. svjetske konferencije predsjednika parlamenata

Od 6. do 8. rujna 2021. u Beču je u organizaciji Interparlamentarne unije (IPU) i Austrijskog parlamenta, u suradnji s UN-om, održana Peta svjetska konferencija predsjednika parlamenata, na kojoj je sudjelovao i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Predsjednik Jandroković obratio se nazočnima već na prvom plenarnom izlaganju na temu održivog razvoja, očuvanja okoliša i unaprjeđenja života ljudi. Naglasivši važnost zelene tranzicije i digitalne transformacije predsjednik Sabora je ukazao i na druge aktualne globalne izazove kao što su suočavanje s klimatskim promjenama i prirodnim katastrofama, pri čemu je podsjetio i na velike potrese u Zagrebu i na Banovini koji su prošle godine pogodili Hrvatsku

Na marginama konferencije predsjednik Jandroković održao je bilateralni sastanak s predsjednikom austrijskog Nacionalnog vijeća Wolfgangom Sobotkom, a sudjelovao je i na službenom prijemu saveznog kancelara Sebastiana Kurza.

Svoj službeni posjet Beču predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković završio je susretom s predstavnicima hrvatskih i gradišćansko hrvatskih udruga u Veleposlanstvu. Nakon uvodnih pozdravnih riječi i inicijalnog govora Predsjednik sabora odgovarao je na pitanja predstavnika iseljene i manjinske Hrvatske koji su pokazali najveći interes za teme vezano uz status hrvatskoga jezika u Austriji, dvojezične obrazovne institucije u Beču, ulazak u Schengen, probleme udruga u vremenu korone, očuvanje gradišćansko hrvatskog identiteta među mladima i sl. Zahvalivši se udrugama na njihovom doprinosu njegovanju hrvatskog identiteta i izgradnji poveznica s Hrvatskom predsjednik Hrvatskoga sabora pozvao je Hrvate u Austriji na ujedinjeni nastup prema Austriji u zaštiti svojih interesa te još jednom istaknuo kako je Hrvatskoj važna briga za sve Hrvate u svijetu, kao i da su austrijski Hrvati iznimno bitni za Hrvatsku.



Pisane vijesti