U Beču održano predavanje i otvorenje izložbe Hrvatskog katoličkog sveučilišta

  • Slika
  • Slika
U prostorijama Hrvatskoga centra u Beču 30. 9. 2021. održano je predavanje i otvorenje izložbe Hrvatskog katoličkog sveučilišta  pod naslovom „Otkrivanje zaboravljanje hrvatske prošlosti“. Dr. sc. Tomislav Matić s Odjela za povijest, te njegove suradnice, magistrice povijesti  Mirela Lončar Pamer i Paula Horvat, predstavili su bečkoj publici  niz zanimljivih „zaboravljenih“ Hrvata, događaja, pojava i znamenitosti iz svih razdoblja hrvatske povijesti.
 
U svom uvodnom obraćanju veleposlanik Daniel Glunčić ukazao je na veliko značenje znanstvenih predavanja poput ovoga u borbi za objektivnu istinu. „Jedino se znanošću možemo boriti protiv površnosti i neprovjerenosti „fake news-a“, lažnih vijesti kojima smo okruženi, a koje stvaraju krive predodžbe i navode na pogrešne sudove“, istaknuo je veleposlanik Glunčić.
 
Pod uzrečicom kako „Povijest nikako nije dosadna i jednolična“ izlagači su otkrili tko je bio "lutajući diplomat" Toma Niger, koja je prva suvremena bolnička ustanova u sjevernoj Hrvatskoj, je li pronađena zametnuta kruna hrvatskih kraljeva te  jesu li tajanstvene ruševine crkve u Solinu zaista bile mjesto krunidbe hrvatskih kraljeva. Kroz znanstveno predavanje i predstavljanje izložbe odgovoreno je na pitanja tko su bili značajni liječnici i znanstvenici poput Frana Mihaljevića, Herman Dalmatina, Ivana Gazulića ili pak Nikole Tome Hosta, ratnici i političari poput viteza Ivana od Paližane, Bartola Đurđevića i Josipa Filipa Vukasovića, te tko su filantropi poput Marije Gundulić Gučetić, Nikole Plantića i  Adalberta Lampea, kao i mnogi drugi koji su u hrvatskoj povijesti ostavili znameniti trag, ali su ostali neotkriveni široj javnosti.
 
Znanstveno predavanje i izložbu Hrvatskog katoličkog sveučilišta organiziralo je Veleposlanstvo RH u Beču u suradnji s Hrvatskim centrom, a projekt je ostvaren uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Predavanje  i izložba privukli su velik broj posjetitelja među kojim se našao i regens Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Beču dr. Richard Tatzreiter.

Pisane vijesti