Međunarodni vinski festival u Vancouveru

Međunarodni vinski festival, 41. po redu, održavao se u razdoblju od 23. veljače do 3. ožujka u Vancouveru, a riječ je o jednom od najvećih i najstarijih vinskih festivala na svijetu. Ovogodišnje izdanje okupilo je 160 vinarija iz 15 zemalja svijeta te više od  25.000 posjetitelja. U okviru festivala organizirana su 54 razna događanja, među kojima su bile prezentacije vina, seminari, razgovori između proizvođača vina i trgovaca te predstavnika restorana, hotela i kolekcionara i slično. Zemlja partner ove godine bila je Kalifornija.

Od hrvatskih vina, na festivalu su predstavljena vina Vinarije Stina vino s Brača, istarskog vinara Morena Coronice, Vinarije Krolo iz Trilja i Vinarije Korta Katarina iz Orebića.

Na dobrotvornoj gala večeri 23. veljače ove godine služeno je 8 različitih vrsta vina, među kojima i Gran Malvazija 2016 Coronice iz Istre, a na dvjema posebnim večerama  u okviru festivala predstavljeno je 8 vrsta vina proizvođača Stine za oko 50 gostiju. Vinarija Stina prisutna je na kanadskom tržištu već gotovo 5 godina. Prepoznatljivost i kvaliteta vina poznata je izvan kruga hrvatske zajednice Vancouvera, što potvrđuje i broj gostiju na večeri, od kojih je više od 40 bilo Kanađana. Od ove godine Stina ima agenta i u Ontariju, a 22. veljače održan je također sastanak s LCBO-om, odnosno Vladinom agencijom koja ima monopol na uvoz vina u Ontario, kao i prezentacija vina za vinske novinare i vlasnike restorana.

Večera A Taste of Croatia 26. veljače ove godine okupila je oko 70 gostiju, a prezentirana su vina Coronica, Krolo i Korte Katarina. Gosti na večeri bili su većinom profesionalci iz ugostiteljstva i trgovine, koji su vina navedenih proizvođača dosad upoznali putem uvoznika Domovina vina. Coronica sudjeluje na ovom festivalu treću godinu zaredom, a vinarije Krolo i Korte Katarina prvi put.

Izvoz vina u Kanadu moguć je jedino putem agenata, o kojima, uz pokrajinske agencije, ovisi kojom dinamikom će hrvatska vina biti dostupna kupcima u pokrajinama za koje se uvozi. Međutim, potražnja hrvatskih vina je u porastu, ne samo zbog hrvatske zajednice, već i zbog broja kanadskih turista koji su dosad posjetili Republiku Hrvatsku. U prvih jedanaest mjeseci prošle godine bilo ih je čak 180.000.



Priopćenja