Vanjskotrgovinska robna razmjena Crne Gore u siječnju 2019.

Ukupna vanjskotrgovinska robna razmjena Crne Gore za siječanj 2019. godine, prema preliminarnim podacima Zavoda za statistiku (MONSTAT), iznosila je 155,3 milijuna eura, što ukazuje na rast od 6,1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Izvoz robe imao je vrijednost od 26,6 milijuna eura, a uvoz 128,7 milijuna eura. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine, izvoz je bio veći za 2,7 posto, a uvoz za 6,8 posto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 20,7 posto i manja je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine (21,5 posto).

U strukturi izvoza prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji (SMTK) najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu, u iznosu od 7,8 milijuna eura (koji čine: obojeni metali – 4,8 milijuna eura i željezo i čelik – 2,3 milijuna eura i ostalo). U strukturi uvoza prema SMTK-u najviše su zastupljeni strojevi i transportni uređaji u iznosu od 29,5 milijuna eura (koji čine: putnička vozila – 9,7 milijuna eura i električni strojevi, aparati i uređaji – 6,3 milijuna eura i ostalo).

Najveći vanjskotrgovinski partneri u izvozu bili su Srbija (6,1 milijuna eura), Mađarska (3,6 milijuna eura) i Češka (2,5 milijuna eura). Najveći vanjskotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija (19,8 milijuna eura), Kina (12,9 milijuna eura) i Njemačka (12,4 milijuna eura). Vanjskotrgovinska robna razmjena bila je najveća s potpisnicama CEFTA-e i Europskom unijom.



Priopćenja