O francuskoj poljoprivredi

Francuska je vodeća europska poljoprivredna sila, ispred Njemačke i Italije, s procijenjenom proizvodnjom od 73 milijarde eura u 2018. godini. Ipak, poljoprivrednici bilježe stalni pad radne snage.

Kako je 2018. godina bila obilježena osobito suhim ljetom, mnogi poljoprivrednici, bilo da se radi o uzgajivačima životinja ili žitarica, propitkuju svoju budućnost i održivost svojih farmi. Prošle godine je francuska farma zadržala vodeći status u Europi. Proizvodnja svih sektora procjenjuje se na 73 milijarde eura. Francuska je daleko ispred Njemačke (56 milijardi) i Italije (51 milijardu) na europskom prostoru. Uglavnom je stabilizirala svoj tržišni udio u EU-u s 16,8 posto u 2017. na 16,9 posto u 2018., koji je posljednjih godina bio u velikom padu, osobito u 2016. godini. 

Francuska je također na čelu Europe s gotovo 30 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta. Kako se očekuje, doprinos poljoprivrednog sektora francuskom bruto domaćem proizvodu (BDP-u) povećat će se 2018. godine na 6,7 posto BDP-a, drugu godinu zaredom nakon krize 2016. Izvoz poljoprivrednih proizvoda i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u 2018. godini iznosio je 6,6 milijardi eura trgovinskog viška, u usporedbi s 5,8 milijardi u 2017. godini, čime je krivulja smanjena u odnosu na prethodne godine.

Vrijednost stočarske proizvodnje u 2018. godini smanjena je za 1,2 posto, što je posljedica pada cijena svinjskog mesa od 12,4 posto, i to nakon dvije godine rasta. Biljna proizvodnja oporavila se za 2,2 posto, uglavnom zbog povećanja obujma proizvodnje vina (+ 28,5 posto), jedine biljne proizvodnje koja raste.

Klimatski uvjeti, osobito ljetna suša, utjecali su na prinose žitarica, ali i na voće i povrće. To je podiglo cijene, međutim, u mnogim slučajevima (marelice, trešnje, tikvice) ovaj rast cijena nije bio dostatan da nadomjesti gubitak proizvodnje. Suša je također utjecala na proizvodnju mlijeka zbog nedostatka trave, koja je vrlo značajna hrana u ishrani krava. Tako su prinosi u listopadu prošle godine smanjeni za 3,7 posto u odnosu na isti mjesec godinu prije. Međutim, kao i vrtlari, proizvođači mliječnih proizvoda bilježe rast cijena.

Broj poljoprivrednika u Francuskoj i dalje stalno opada, i to s 1,5 posto na 2 posto godišnje. Službeni podaci govore o 448.500 poljoprivrednika 2018. godine u odnosu na njih 514.000 prije deset godina, što upućuje na povećanje prosječne veličine farmi i razvoj urbanizacije i šuma. To je zabrinjavajuća pojava jer više od 50 posto poljoprivrednika sada je u dobi od 50 godina i uskoro će se povući u mirovinu. Neki promatrači govore o porastu ranog umirovljenja starijih osoba i padu zanimanja za poljoprivredu među mladima.

Kako se čini, zbog gospodarske nesigurnosti vrlo teško može doći do povećanja broja poljoprivrednika. Mnoga gospodarstva imaju vrlo krhke financije, a prihodi poljoprivrednika su niski te u prosjeku iznose svega 15.000,00 eura godišnje, ili prosječno 1.250,00 eura mjesečno. Čak trećina poljoprivrednika dobiva manje od 350,00 eura mjesečno.



Priopćenja