Francuski predsjednik Macron želi obnoviti Zajedničku poljoprivrednu politiku EU-a

Otvarajući Sajma poljoprivrede u Parizu, francuski predsjednik Emmanuel Macron je izjavio kako je poljoprivreda u Europi ugrožena.  Tom prigodom održao je govor o Europi te iznio prijedloge za reformu Zajedničke poljoprivredne politike EU-a (ZPP).

Branio je ZPP, rekavši kako prijetnje prije svega dolaze od velikih sila, koje ne oklijevaju u nametanju agresivnih strategija. Europa je, poručio je, dragocjeno dobro koje treba braniti pod svaku cijenu. Također, pozvao je na zajedništvo i opiranje diktatima koji dolaze izvan Europe. 

Pritom je iznio tri obećanja vezana za reformu europske poljoprivredne politike. Prvo obećanje odnosilo se na zaštitu poljoprivrednika od klimatskih i tržišnih rizika. U tom kontekstu je rekao kako neće biti dozvoljeno sklapanje niti jednog trgovinskog sporazuma ako proizvodi ne zadovoljavaju europske standarde. Također, zajamčio je transformaciju poljoprivrednog modela prema modelu s više kvalitete i višim ekološkim standardima, što odgovara i potražnji građana. I ZPP mora poticati diversifikaciju energije, rekao je francuski predsjednik, a da bi se to postiglo značajan dio energije mora dolaziti iz okoliša. Treće obećanje francuskog šefa države jest ono o prognoziranju i istraživanju. Posebno je uzeo primjer glifosata, podsjećajući pritom kako ga je potrebno napustiti što je prije moguće. Naime, rekao je, ovaj primjer pokazuje nedostatak sposobnosti predviđanja jer se još jučer nije znalo koliko je glifosat opasan. Međutim, iz ovog iskustva izvučene su dvije pouke: pouka o potrebi za besprijekornim znanstvenim integritetom, zbog čega je Francuska pokrenula reformu Europske agencije za sigurnost hrane, a druga lekcija je ona o potrebi praćenja promjena u praksi, naglasio je francuski predsjednik. Također, izrazio je želju za razvojem europskih istraživanja, ali i za uspostavom Erasmusa za poljoprivrednike, koji bi promicao stvaranje kulture, zajedničke svim europskim poljoprivrednicima.



Priopćenja