Veliki uspjeh hrvatskih inovatora u Maleziji

Hrvatski inovatori i poduzetnici postigli su izniman i, po osvojenim nagradama, rekordan  uspjeh na velikoj međunarodnoj izložbi inovacija i novih tehnologija pod nazivom  „Malaysian Technology EXPO 2019“ (MTE), koji se održavao u razdoblju od 21. do 23. veljače ove godine u Kuala Lumpuru. Dosad najbrojniji malezijski „MTE“ okupio je ove godine 435 inovacija iz Malezije i 10 država jugoistočne Azije i Europe, i prvi put ostvario važan poslovni efekt. Država partner izložbe bila je Hrvatska, što je prvi put u 18 godišnjoj povijesti MTE-a da neka država ima status zemlje partnera.

Pobjednik malezijske međunarodne izložbe inovacija i novih tehnologija je Matej Grozdanović, konstruktor Modulosa. Riječ je naime o modularnom stolu koji je u Kuala Lumpuru proglašen najboljim izumom, a njegova posebnost je u modulima, drvenim pločama, koje se mogu spajati i oblikovati individualno prilagođen radni prostor.

I ostali hrvatski inovatori briljirali na ovoj izložbi i osvojili četiri zlata, tri srebra i sedam posebnih nagrada.

Zlatne medalje osvojili su Vjekoslav Majetić, DOK-ING d.o.o. za inovaciju Postrojenje - Termička obrada mulja, Mirjana Brlečić, Priroda liječi d.o.o. za inovaciju Nikel remove control 365 celullite, Tomislav Bronzin, Citus d.o.o. za inovaciju C@N Motion Smart Customer/Human Engagement – Digital Platform with Gesture Controlled User Interface & Augmented Reality i Gordana Matijašić, Matija Gretić, Anna Poropat i Josip Vinčić, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu za inovaciju Super-H capsule – 3D-tiskana kapsula s više odjeljaka za kontroliranu dostavu djelatne tvari.

Dobitnici srebrnih odličja su Igor Puhar, Radiona Skatt d.o.o. za inovaciju Kutna spojna pločica Lastavica, Neven Palčec, MyRent d.o.o. za inovaciju Pametne brave i Juro Živičnjak i Dubravko Rogale, Sveučilište u Zagrebu Tekstilno-tehnološki fakultet, za inovaciju Triboelektrični generator za pohranjivanje statičkog naboja iz odjeće.

Malezijska asocijacija inovatora MACRI dodijelila je hrvatskim izlagačima tri posebne nagrade, HUIF Asocijacija najboljih inovatora Saudijske Arabije dvije posebne nagrade, kao i Poslovna mreža Asean-Hrvatska.

Na poseban poziv Veleposlanstva Republike Hrvatske u Maleziji, izložbi u Kuala Lumpuru priključile su se ove godine i dvije hrvatske tvrtke iz IT sektora, Infobip i IN2 te jedan poslovno konceptualni projekt Muzej iluzija, koji je 2018. godine otvoren u Kuala Lumpuru. Ove dvije uspješne IT tvrtke prisutne su već na tržištu zemalja Jugoistočne Azije, a ovom prigodom dodijeljene su im posebne nagrade EXPO-a.

U zajedničkoj organizaciji MTE-a i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Maleziji te u suradnji sa Savezom inovatora Zagreba (SIZ) i Hrvatske gospodarske komore održana je poslovna konferencija, na kojoj su također sudjelovali visoki malezijski politički dužnosnici, predstavnici diplomatskog zbora i poslovne zajednice. Tom prigodom osnovana je Poslovna savjetnička mreža za suradnju Hrvatske i država ASEANA, a SIZ je s tvrtkom Transformational Innovative Maverick potpisao ugovor o poslovnoj suradnji u području komercijalizacije hrvatskih inovacija i novih proizvoda.



Priopćenja