Srbiji treba 5 milijardi eura za rješavanje problema otpadnih voda

Za uspostavljanje europskih standarda u sektoru pročišćavanja otpadnih voda u Srbiji neophodno je ulaganje od oko 5 milijardi eura. Međutim, Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije spremno je za otvaranje investicijskog ciklusa za rješavanje problema pročišćavanja otpadnih voda i upravljanja otpadom, izjavio je to resorni ministar Goran Trivan na sastanku s predstavnicima Razvojne banke Europe (CEB) u Beogradu.

Jedna od glavnih tema tog sastanka bilo je financiranje programa izgradnje postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u Srbiji u skladu s kriterijima CEB-a. Predstavljeni su i zakonodavni okviri, strateški planovi Srbije u području prerade otpadnih voda te zadaci u okviru procesa pridruživanja Europskoj uniji i otvaranja Poglavlja 27. Predstavnik izaslanstva CEB-a Vitomir Miles Raguz je tom prigodom izjavio kako postoji velika spremnost da se pomogne Srbiji u realizaciji izgradnje postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, navodeći pritom kako je to ne samo ekološko, već i društveno pitanje važno za Srbiju.

Uz financijsku i tehničku potporu, Ministarstvo zaštite životne sredine krenut će slijedeće godine s izradom projektno-tehničke dokumentacije, najavio je ministar Trivan, naglašavajući ulogu lokalne samouprave u čitavom procesu.



Priopćenja