O proračunu Ontarija

Proračun provincije Ontario za 2018/19. godinu iznosi 158,5 milijardi CAD, objavio je ministar financija Charles Sousa. Nakon kratkotrajnog suficita u blagajnama provincije, koji je prošle godine iznosio  600  milijuna CAD, ontarijske financije ponovno ulaze u crveno i to na dulji rok, odnosno do 2024/25. godine. Proračun obiluje velikim izdacima, prilagođenim praktički za svaku skupinu populacije.

Proračunom su predviđeni veliki izdaci za zdravstvo, brigu o djeci te za potporu starijim osobama, što je u zadnje vrijeme i najavljivala premijerka Kathleen Wynne. U mjere obuhvaćene proračunom ulazi i besplatna briga o djeci od navršene 2 i pol godine, zatim novo zdravstveno osiguranje koje će pokrivati 80 posto zubarskih usluga za osobe kod kojih te usluge nisu pokrivene od strane poslodavca, besplatni lijekovi na recept za osobe starije od 65 godina, 17 milijardi CAD tijekom slijedeće 4 godine za mentalno zdravlje i borbu protiv ovisnosti za djecu, mlade i odrasle osobe u provinciji, za besplatne vrtiće od 2020., zatim 750 CAD  godišnje po obitelji za troškove održavanja stambenog prostora osoba starijih od 75 godina koje se odluče i dalje stanovati u vlastitom stambenom prostoru. Deficit u proračunu za ovu godinu predviđen je u svoti od 6,7 milijardi CAD.

Ministar Sousa odbija svaku mogućnost da liberali ovim proračunom zapravo kupuju glasove birača, naglašavajući kako je vlada odlučila ući u financijski deficit kako bi stanovnicima Ontarija pružila prijeko potrebne usluge.

 Ponovni ulazak u proračunski deficit događa se u trenutku kada stopa nezaposlenosti u Ontariju iznosi 5,5 posto i najniža je u zadnjih 20 godina. Istovremeno se predviđa kako će provincijski dug u 2018/19. godini iznositi 325 milijardi CAD, a trošak kamata ove godine bit će 12,5 milijardi CAD, što predstavlja četvrtu najvišu stavku troška u proračunu.

Unatoč dodavanju nekih novih programa, proračun ne uključuje nikakve nove mjere na dohodovnoj strani.



Priopćenja