O posjetu Manitobi

Članovi Konzularnog zbora država članica EU iz Toronta boravili su 22. i 23. ožujka ove godine  u službenom posjetu Winnipegu, glavnom gradu kanadske provincije Manitobe. Cilj tog susreta bilo je podizanje svijesti o novim mogućnostima trgovinske suradnje i investicija  putem primjene CETA sporazuma te, u okviru njega, između zemalja članica EU i kanadske provincije Manitobe.

Tom prigodom upriličeni su brojni susreti, okrugli stolovi i prezentacije iz područja gospodarstva. Održan je i skupni  sastanak s premijerom Manitobe Brianom Pallisterom, ministrom rasta, poduzetništva i trgovine Blaineom Pedersenom, ministrom financija  Camoronom Friesenom te ministricom starosjedilačkih naroda i sjevernih poslova Eileen Clarke, a predstavnike EU-a primila je i guvernerica Hon. Janice Filmon.

U obraćanju nazočnima, premijer Pallister istaknuo je prioritete svoje vlade, među kojima su povećani gospodarski rast i otvaranje novih radnih mjesta, smanjenje čekanja na zdravstvene usluge,  bolji obrazovni sustav, smanjenje poreza za obitelji,  više povjerenja u sadašnju vlast Manitobe te bolja suradnja sa svim zajednicama i poslovnim subjektima.

Potom su uslijedile prezentacije iz područja poljoprivrede, napredne proizvodnje (advanced manufacturing) i pogled prema sjeveru (looking north). Generalna konzulica Republike Hrvatske u Mississaugi Andrea Javor održala je u toj prigodi kratku prezentaciju na temu „Mogućnosti suradnje u sektoru poljoprivrede u okviru CETA-e“, posebno se osvrnuvši na mogućnosti Klastera poljoprivredne mehanizacije te tvrtke Agrivi, kao i prednosti Luke Rijeka za ulazak robe iz provincije Manitobe na tržište srednje i istočne Europe.

Predstavnici Manitobe, kako iz javnog tako i iz realnog sektora, predstavili su njene mogućnosti i potencijale, naglašavajući pritom važnost diversifikacije poslovnih partnera provincije,  posebice u okviru sadašnjih pregovora o NAFTA ugovoru i nesigurnosti trgovine sa SAD-om, na koju otpada najveći dio njene vanjskotrgovinske razmjene.

Trgovina je od iznimne važnosti kako za Kanadu tako i za Manitobu. Stoga ta kanadska provincija pokušava povećati opseg svojih izvoznih proizvoda te diversificirati svoja tržišta. Ukupna trgovinska razmjena s EU-om u 2017. godini iznosila je 1,9 milijardi CAD, čime se EU svrstala na četvrto mjesto izvoznih destinacija za proizvode iz Manitobe, dok je na drugom mjestu po proizvodima koji se uvoze.  Potpunom  implementacijom CETA-e, kako se procjenjuje, izvoz Manitobe u zemlje EU-a povećat će se za 24 posto, odnosno za 200 milijuna CAD godišnje.

Kako su mogućnosti koje pruža CETA još uvijek relativno nepoznate, Manitoba će upriličiti dvije konferencije  o potencijalu EU tržišta za njene tvrtke u okviru CETA sporazuma kako bi se što bolje pripremile za nove izazove.

Posjet je bio izuzetno dobro organiziran,  sugovornici su bili vrlo zainteresirani za ostvarivanje poslovne suradnje te je za očekivati kako će Manitoba prepoznati i prednosti suradnje s Republikom Hrvatskom u okviru CETA-e.



Priopćenja