U Sarajevu otvoren Ured HGK

Od 4. travnja ove godine u sklopu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini djeluje i Ured Hrvatske gospodarske komore.

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović svečano su otvorili  Ured Hrvatske gospodarske komore u Sarajevu. Svečanosti otvorenja prisustvovali su također veleposlanik RH u BiH Ivan Del Vechio, ?zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto,  dopredsjednik Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda te predstavnici gospodarskih udruženja BiH i istaknuti hrvatski i bosanskohercegovački  gospodarstvenici.

Potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić je tom prigodom naglasila kako otvaranje Ureda HGK svjedoči koliko je Vladi RH strateški važno tržište BiH. Otvaranje tog ureda doprinijet će  većoj vanjskotrgovinskoj suradnji od koje će korist imati obje države jer putem gospodarstva, jednog od zamašnjaka boljih odnosa dviju država, poboljšat će se svi drugi odnosi. BiH je Hrvatskoj tradicionalni i značajni trgovinski partner. Prošle godine došlo je do povećanja od 21 posto u međusobnoj robnoj razmjeni  dviju zemalja. BiH je šesti trgovinski partner RH, a RH je najznačajniji trgovinski partner BiH (prva u uvozu u BiH i druga u izvozu iz BiH).

Predsjednik HGK Luka Burilović je istaknuo kako je Hrvatska izabrala Sarajevo i BiH jer je to njezin prirodni vanjskotrgovinski partner koji je uvijek među 5 zemalja. O tome svjedoči i podatak prema kojemu su te dvije zemlje prošle godine ostvarile razmjenu u visini skoro 2 milijarde eura. Naglasio je također kako će otvaranje Ureda pridonijeti boljem povezivanju hrvatskih i bosanskohercegovačkih poduzetnika u svakom pogledu.



Priopćenja