Poslovni forum i sastanak na vrhu BRICS-a

Poslovni forum, ujedno i sastanak na vrhu BRICS-a, održan je od 03. do 05. rujna 2017. godine u kineskom Xiamenu. Ovogodišnji forum je najveći u proteklih 10 godina, jer je uz političke lidere zemalja BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika),  privukao više od 1.000 predstavnika globalnih tvrtki, Organizaciju UN-a za industrijski razvoj (UNIDO), Novu razvojnu banku (NDB) i niz drugih međunarodnih organizacija. Cilj ovogodišnjeg sastanka na vrhu je potpora praktičnijoj suradnji između tržišta u usponu i zemalja u razvoju, u svrhu doprinosa zamahu globalnog gospodarskog oporavka. Teme održanog Poslovnog foruma bile su  "Trgovina i investicije", "Financijski razvoj i suradnja", "Međusobna komunikacija i kontakti" i "Plava ekonomija".

Kineski predsjednik Xi Jinping je, između ostalog, podijelio svoju viziju za BRICS suradnju za koju vjeruje kako će ući u drugo "zlatno desetljeće" ako zemlje tržišta u usponu rade zajedno kako bi nadišle izazove slabog rasta i aktualnih prijetnji svjetskom miru. Kineski predsjednik je također objavio kako je Kina izdvojila 500 milijuna yuana (oko 76 milijuna USD) za gospodarsku i tehnološku suradnju te razmjenu među zemljama članicama BRICS-s, te rekao kako je razvoj zemalja BRICS-a donio opipljivu dobrobit za više od 3 milijarde ljudi.  Rekao je kako su principi BRICS-a zadobili rastuću potporu i postali pozitivna energija u međunarodnoj zajednici.

Tijekom sastanka u Xiamenu Kina je održala Dijalog tržišta u usponu i zemalja u razvoju, gdje su se čelnici Egipta, Gvineje, Meksika, Tadžikistana i Tajlanda pridružili čelnicima BRICS-a u raspravi o suradnji u globalnom razvoju.



Priopćenja