MMF: Kina nastavlja biti ključan pokretač globalnog rasta

Glavni ekonomist Međunarodnog monetarnog fonda Maurice Obstfeld izjavio je kako će kineski rast nastaviti biti ključan pokretač za učvršćenje oporavka svjetskog gospodarstva. Ovaj ekonomski savjetnik i direktor istraživanja u MMF-u, navedene je zaključke izrekao u intervjuu za agenciju Xinhua.

MMF je u izvještaju „Svjetski gospodarski izgledi“ izglede za rast kineskog gospodarstva u 2017. godini povećao na 6,7 posto, čime je Kina ostala na dobrom putu da ispuni svoj godišnji cilj rasta od oko 6,5 posto.  Ovakav rezultat odraz je čvrstog prvog kvartala, čemu je doprinijelo prethodno olakšavanje politika i reforma ponude, uključujući napore za smanjivanje prekomjernih kapaciteta u industrijskom sektoru, ocjenjuju iz MMF-a.

MMF smatra da je evidentan  snažan rast kineskog gospodarstva, znatno iznad njihove procjene, a rast od 6,9 posto u drugoj četvrtini je također iznad očekivanja, te da je  jasno kako se rast nastavlja dobrim tempom. Također, MMF je mišljenja da snažan kineski rast pokreće rast posebno u azijskoj regiji, ali i diljem svijeta, te ističe kako Kina uvelike doprinosi ukupnom rastu i ima vrlo veliki prelijevajući učinak na svjetsko gospodarstvo. Kako Kina transformira svoje gospodarstvo iz tradicionalno proizvodnog u orijentirano prema uslugama i potrošnji, njena strukturalna transformacija i rebalans gospodarstva bi trebali smanjiti stopu rasta i postaviti rast na čvrste temelje kroz neko vrijeme, rekao je glavni ekonomist MMF-a.



Priopćenja