Članice TPP-a obećale održati na životu trgovinski sporazum i nakon odlaska SAD-a

Azijsko-pacifičke zemlje koje se nadaju stvoriti regionalnu trgovinsku zonu kao dio dosad najvećega trgovinskog sporazuma izjavile su u utorak da će nastaviti napore na tome bez SAD-a, budući je Donald Trump rekao da se SAD povlači iz Transpacifičkog partnerstva (TPP).

Japanski ministar financija Taro Aso je rekao da će Japan nastaviti surađivati s ostalim zemljama članicama TPP-a na promicanju slobodne trgovine a ministar vanjskih poslova Fumio Kishida rekao je da će nastaviti razgovarati sa SAD-om.

Australski ministar trgovine Steve Ciobo rekao je da je američko povlačenje "velika sramota , ali nije neočekivano" te dodao da ga zanima može li TPP s 12 članica minus jedna funkcionirati. Australija želi održati na životu mogućnost ratificiranja sporazuma  i već je održala razgovore s Kanadom, Meksikom, Japanom, Novim Zelandom i Malezijom o radu na  alternativnom rješenju, rekao je Ciobo.

Taj sporazum potpisalo je 2015. 12 zemalja Azije i Pacifika koje predstavljaju 40 posto svjetskog gospodarstva, ali još nije stupio na snagu. Bez SAD-a, preostale članice TPP-a su Australija, Brunei, Kanada, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur i Vijetnam.

(Hina)



Priopćenja