Najava direktne željezničke cargo linije Trst - Kiel

U tršćanskom dnevniku „Il Piccolo“ od 23. siječnja 2017. najavljeno je puštanje u promet direktne željezničke cargo linije koja će tjedno povezivati luku Trst sa Kielom (lukom na krajnjem Sjeveru Njemačke, udaljenoj 90 - tak kilometara od Hamburga). Time se prvi put u povijesti najavljuje, povezivanje Jadranskog mora sa Baltičkim, direktnom željezničkom cargo linijom. Talijani se hvale da su zahvaljujući turskim i talijanskim poduzetnicima preduhitrili politiku EU o stvaranju trans - europske prometne mreže TEN-T (Trans - european Networks Transport), predložene od strane Europske komisije 2013. s ciljem da do 2030. s devet glavnih koridora poveže Istok i Zapad Europe. Temeljem prijedloga EK koridor Baltik- Adriatik prelazi preko 6 zemalja članica (Poljska, Češka, Slovačka, Austrija, Slovenija i Italija) povezujući baltičke luke (Gdansk i Swinoujscie) s Trstom, Koprom, Venecijom i Ravennom.

Nova cargo željeznička pruga polazi iz Trsta, s Molo 6 terminala (Multi purpose terminal), trasom München, Köln, Hamburg do Kiela, praktički do granice s Danskom, odakle je daljnji transport predviđen trajektima tvrtke „Stena line“ za Goteborg u Švedskoj, a odakle je lako povezati se pomorskim putem i s tržištem Norveške, Finske i Rusije. Ova pruga najavljuje nastavak „morske ceste“ koja povezuje Tursku s Trstom. Iz Turskih luka za Trst tjedno polaze 4 velika trajekta (iz luka Haydarpase, Instanbula, Izmira) te se zaustavljaju u Lavriu (Grčka), a svi su vlasništvo moćne turske logističke grupacije EKOL.

Time se realizira najavljena strategija razvoja regije FVG koja primarno nastoji revalorizirati luku Trst, a strategija je upravo poboljšanje intermodalnih usluga brod-željeznica kojom u Trstu upravlja tvrtka Alpe Adria u vlasništvu Luke Trst i Regije FVG. Sve su to preduvjeti za daljnji razvoj luke Trst koja je postala najvažnija talijanska luka za željeznički transport te je u 2016. s brojem od 7.631 vlakova, što je povećanje od 25 posto u odnosu na 2015., nadmašila najprometniju talijansku luku u La Speziji.



Priopćenja