Plastični otpaci iz Ljubljane spaljivati će se u Beču

Plastični otpad iz Ljubljane i šire okolice vozit će se u Beč i spaljivati u jednoj od triju bečkih spalionica na neprofitnoj osnovi, u sklopu suradnje dvaju pobratimljenih prijestolnica, potvrdilo je u ponedjeljak ljubljansko komunalno poduzeće Snaga ("Čistoća").

Ljubljana ima problem s otpadom te vrste jer se pokazalo da u gradu nitko ne želi spalionicu koja je bila planirana više godina, a najbliža Ljubljani se nalazi u Celju. No, ona posluje na profitnoj osnovi pa bi takav način rješavanja komunalnog problema bio preskup.

Prema aranžmanu Ljubljane i Beča, slovenski bio se otpad u Austriji spaljivao na neprofitnoj osnovi, po cijeni 54 eura za tonu, pri čemu bi to bilo pokriveno energijom koja se dobiva iz tako spaljenog otpada, a Ljubljana bi platila samo troškove prijevoza. Aranžmanom, koji još treba odobriti Ministarstvo za okoliš i prostor, bilo bi obuhvaćeno oko 8.000 tona plastičnog otpada godišnje. No, nevladina udruga Ekolozi bez granica protivi se takvom načinu rješenja jer je Ljubljana uključena u međunarodni program Zero Waste, koji okuplja gradove čiji je cilj takvo zbrinjavanje otpada u kojemu se sav otpadni materijal ponovo iskoristi ili reciklira. Iz slovenskog ogranka te međunarodne udruge upozorili su da bi Ljubljana taj status, u slučaju odvoženja otpada na spaljivanje u Austriju, mogla izgubiti.



Priopćenja