Održan sastanak talijanske i slovenske strane o zaštiti vina Teran

Nakon tehničkog sastanka između Italije i Slovenije održanog 8. siječnja 2016. godine u Trstu, s ciljem da se odmah započne s postupkom prekogranične zaštite izvornog imena vina Teran (Terrano), talijanska je strana komentirala ishode navedene radne skupine kao „iznad očekivanih“. Proces zaštite navedenog vina, kao proizvoda isključivo iz krškog područja Italije i Slovenije (tzv. „Vino del Carso“), želi se okončati tijekom 2016. godine, neovisno o preporukama Europske komisije.

U studenom 2015. ministri poljoprivrede obiju država složili su se da zaštitu Terana treba proširiti na cijelo područje kraške visoravni na način da se zaštiti vino proizvedeno kako na talijanskoj, tako i na slovenskoj strani. Napominje se da se u Sloveniji navedena vinska loza zove „Refošk“, dok se u Italiji naziva „Terrano“. Naime, takva morfološka razlika ne pričinjava nikakvih problema zaštiti loze, ukoliko postoji volja s talijanske strane da se denominacija vina ažurira, radi lakše prepoznatljivosti loze te nedvosmislene prekogranične zaštite iste.

U Italiji i Sloveniji nastavit će se s potrebnim pravnim postupcima, nakon čega će uslijediti zajednički pisani dokument, kojim će obje strane (proizvođači) podnijeti zahtjev za službenom zaštitom imena vina Terana. 



Priopćenja