Zamjenik Klisović sudjelovao na 13. međunarodnoj HBOR-ovoj konferenciji posvećenoj izvozu


Na tradicionalnom okupljanju hrvatskih izvoznika, uz domaćina predsjednika Uprave HBOR-a Vladimira Kristijana i zamjenika ministrice vanjskih i europskih poslova Joška Klisovića, prisutnima su se obratili i predsjednik Vlade Zoran Milanović i potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Branko Grčić.

U svom izlaganju zamjenik Klisović je zaključio kako je protekla godina za sve koji se zalažu za promicanje i povećanje hrvatskog izvoza bila značajna i uspješna. Izvoznici su dokazali ne samo da je hrvatski izvoz najotporniji, najzdraviji i najkonkurentniji segment našeg gospodarstva, već da zajedničkim snagama izvoznici i Vlada mogu u relativno kratko vrijeme učiniti uistinu mnogo za njegovo jačanje i afirmaciju. Zamjenik Klisović je iznio četiri argumenta koji idu toj tezi u prilog:

 Prvo, u posljednjih godina dana došlo je do suštinske promjene pristupa u pogledu tretmana koji izvoz uživa u našoj javnosti. Izvoz se nametnuo svojim rezultatima kao najveća nada i najsnažniji motor oporavka;

Drugo, u međuvremenu je izrađen i aktivno se provodi Akcijski plan za podršku izvozu 2014.-2015.,  jezgrovit i ostvariv plan za izgradnju trajne platforme za punu institucionalnu podršku Vlade izvozu. Zamjenik Klisović je iznio dosadašnje rezultate Akcijskog plana i upoznao izvoznike s konkretnim pogodnostima koje im donosi;

Treće, zamjenik Klisović je upoznao sudionike konferencije s odrednicama sustava gospodarske diplomacije, i rezultatima koje je isti ostvario u posljednjih godinu dana otkada je pokrenut. Podršku gospodarske diplomacije do sada je zatražilo i dobilo gotovo 1400 hrvatskih izvoznika, kojima je pruženo preko 3500 usluga na 111 tržišta te im je dostavljeno preko 900 informacija o vrijednim izvoznim prilikama;

Četvrto područje koje pokazuje značajno poboljšanje u odnosu na prošlu godinu su i sami pokazatelji kretanja izvoza, koji je u ovoj godini rastao 9,6 posto, uz za dvopostotno smanjenje vanjskotrgovinskog deficita i za 4 posto višu pokrivenost uvoza izvozom. 

Nakon iznošenja ovih argumenata za utemeljeni optimizam, zamjenik Klisović je naglasio kako tek sada dolazi vrijeme pravih napora, upornosti i izdržljivosti. To se prije svega odnosi na hvatanje u koštac sa strukturnim problemima koji već 25 godina muče hrvatsko gospodarstvo. Ipak, u protekloj godini udareni su kvalitetni temelji za dugotrajnu izgradnju zdravog gospodarstva i prosperiteta. Institucije Vlade ulažu i nastavit će ulagati maksimalne napore kako bi u partnerstvu s izvoznicima gore navedene pozitivne rezultate proteklog razdoblja pretočili u kontinuirane i snažne pozitivne trendove.

U sklopu konferencije posebnu radionicu na temu "Utjecaj najnovijih političkih previranja i sankcija na EU i hrvatski izvoz" održale su predstavnice Ministarstva vanjskih i europskih poslova - Zrinka Ujević, načelnica Samostalnog sektora za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, Sanja Bujas Juraga, načelnica Sektora za NATO i međunarodnu sigurnost i Vesna Focht, voditeljica Službe za dozvole.

Izlaganje Joška Klisovića, zamjenika ministrice vanjskih i europskih poslovaPriopćenja