Rusija kreće u gradnju pruge do Pekinga za 60 mlrd. dolara

Ideja o povezivanju Moskve i Pekinga željeznicom visoke brzine jedan je korak bliže ostvarenju. Potpredsjednik Ruskih željeznica Alekandar Mišarin izjavio je kako procjene te kompanije govore da će za izgradnju nove pruge između dvije prijestolnice trebati uložiti 60 milijardi dolara. Iznos investicije odnosi se na izgradnju pruge samo do rusko-kineske granice. Prema prijašnjim navodima, ukupno bi izgradnja ove željezničke veze koštala 230 milijardi dolara.
Nova pruga bila bi duga između 7800 i 8000 kilometara, ovisno o izabranoj trasi, a smanjila bi trajanje putovanja sa sadašnjih pet dana Transsibirskom željeznicom na svega 30 sati, prenosi Bloomberg.
Izgradnja nove pruge između Moskve i Pekinga dio je sporazuma o ekonomskoj suradnji koji su prošlog mjeseca potpisali ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski premijer Li Keqiang. Još u svibnju potpisan je i prvi od dva ugovora o isporuci ruskog plina vrijedan 400 milijardi dolara. Sporazum o izgradnji pruge analitičari smatraju još jednim dokazom o sve jasnijem ruskom okretanju Kini kao strateškom gospodarskom partneru i pokušaju snažnijeg vezivanja.

Izvor: Poslovni.hr
http://www.poslovni.hr/svijet-i-regija/rusija-krece-u-gradnju-pruge-do-pekinga-za-60-mlrd-dolara-284284
 Priopćenja