EK Sloveniji ove godine predviđa rast BDP-a

Slovenija će ove godine imati rast BDP-a od 2,4%, a iduće 1,7%, ocjena je s kojom je u prognozi rasta u zemljama EU-a izašla EK. Prognoza se temelji na ovogodišnjim rezultatima slovenskog izvoza i na investicijama u infrastrukturu koje se financiraju iz europskih sredstava i bolje su od očekivanog prosjeka rasta u državama eurozone, ali i od domaćih procjena.
Slovenska vlada je u proračunske planove što ih je dostavila EK, za ovu godinu predvidjela rast BDP-a za 2% a za 1,6% u idućoj godini. EK je  u odnosu na proljetnu prognozu poboljšala kretanje slovenskog proračunskog deficita u idućoj godini na 3,1 % BDP-a, a javno-financijski deficit će u ovoj godini (zbog pomoći države bankama), iznositi 4.4%  BDP-a.
Prema procjeni, stopa nezaposlenosti u Sloveniji smanjivat će se iduće dvije godine te će s 9,8% u ovoj godini pasti na 8,4% u 2016. a zamrzavanje plaća i veća produktivnost povećat će i ekonomsku konkurentnost. Što se tiče inflacije, predviđa se da će ona krajem ove godine iznositi 0,4%,  iduće  godine  1% , a u 2016., 1,5 %.



Priopćenja