Nova financijska integracija Europe

Europska središnja banka (ECB) sa sjedištem u Frankfurtu, preuzela je od 4. studenog 2014.  izravni nadzor nad preko 120 najznačajnijih banaka euro prostora. U odnosu na njihove bankovne bilance, to iznosi više od 80% ukupnog bankovnog sustava. Ovaj novi europski nadzor dopušta da banke u cijelom euro prostoru ubuduće budu nadzirane prema istim visokim standardima. Istovremeno će im biti omogućeno da lakše rješavaju prekogranične probleme.  Time se mogu riješiti dva najvažnija uzroka krize u europskom bankarstvu i tako pridonijeti stabilnom financijskom sustavu i monetarnoj uniji, ukoliko se ispune neki uvjeti.
Jedan od uvjeta, još prije početka europskog bankarskog nadzora, bio je da se otkriju i uklone stara opterećenja u bilancama banaka kako kasnije ne bi ugrožavala zajednički nadzor. Iz ovog su se razloga prošle godine najveće banke euro prostora našle pod povećalom. Od 130 velikih banaka njih 13 će u narednom razdoblju morati pribaviti kapital u iznosu od 10 mlrd eura. Na testu je 25 njemačkih banaka položilo ispit, a samo je jedna banka imala manjak kapitala, koji je u međuvremenu nabavila.
Test je dao jasan i vjerodostojan uvid u sustav europskog bankarskog sustava, što je dovelo do jačanja povjerenja u banke i smirivanje tržišta. Hoće li povjerenje zaživjeti, ne ovisi samo od rada novog europskog nadzora.



Priopćenja