Češki gospodarski pokazatelji za prvu polovicu lipnja


Stopa nezaposlenosti pala je tijekom svibnja za 0,4%, i trenutno iznosi 7,5%, te se očekuje nastavak njezina pada. Najviša stopa i dalje ostaje u Ustečkoj županiji (11,3%), dok je najniža u Pragu (5,3%). Inflacija u svibnju bilježi lagani rast s 0,1% na 0,4%.

Vlada je prihvatila prijedlog za uvođenje mehanizma, kojim bi se obvezno formiralo i aktiviralo tzv. tročlano nacionalno proračunsko vijeće, u trenutku u kojem bi  javni dug dosegao 55% BDP-a.

Češko gospodarstvo suočava se s visokim odljevom prihoda, koje na njezinom teritoriju ostvaruju  strane kompanije. Procjena je da je taj iznos u 2013. godini iznosio  312 milijardi CZK, što je dva puta više nego prije 10 godina i odgovara visini od oko 8% BDP-a. Na taj način je ozbiljno umanjena mogućnost reinvestiranja i stvaranja novih radnih mjesta u samoj Češkoj. Prema rezultatima istraživanja Agencije Ernst&Young Global Ltd., Češka je među vodećim zemljama u „neetičkim postupanjima i provedbi javnih nabava“. Agencija Deloitte izvješćuje kako prosječna cijena novog stana u Češkoj iznosi 1.186 EUR-a po četvornom metru, što je čini najskupljom u okruženju.Priopćenja