U Stuttgartu održana diskusija „Zemlja vodećih tvrtki na svjetskom tržištu – gdje su novi šampioni na jugozapadu SR Njemačke“


U Stuttgartu je 7. svibnja 2014. godine, održana diskusija u organizaciji dnevnika Stuttgarter Zeitung i Roland Berger Strategy Consultants pod nazivom: „Zemlja vodećih tvrtki na svjetskom tržištu – gdje su novi šampioni na jugozapadu SR Njemačke“. Cilj je diskusije bio potaknuti stvaranje novih tvrtki, koje bi zauzimale vodeće mjesto na svjetskom tržištu, budući je većina tvrtki iz Baden-Württemberga koje su vodeće na svjetskom tržištu, osnovana prije nekoliko generacija i djeluje u području tradicionalne industrijske proizvodnje, kao što su auto-industrija i proizvodnje strojeva. Na području informacijske i komunikacijske tehnike Baden-Württemberg nema tvrtki koje bi bile značajne na svjetskom tržištu; na tim područjima dominiraju tvrtke iz SAD-a.

Baden-Württemberg, od svih saveznih zemalja SR Njemačke, ima najviše tvrtki koje su vodeće na svjetskom tržištu iz područja tradicionalne industrijske proizvodnje. U diskusiji su posebno apostrofirani koncerni Daimler i Bosch, ali je naglašeno kako ima i značajan broj srednjih poduzeća koja su u svojoj domeni vodeća u svijetu. Tu je posebno istaknuta tvrtka Festo, koja se specijalizirala za automatizaciju i proizvodnju pneumatskih pogona. Značajno mjesto na svjetskom tržištu zauzima i tvrtka Porsche kao i tvrtka Mackevision, koja se specijalizirala za digitalnu vizualizaciju.



Priopćenja