Vlada usvojila Akcijski plan podrške izvozu


Vlada Republike Hrvatske usvojila je na današnjoj sjednici Akcijski Plan podrške izvozu za razdoblje 2014.-2015.

Svrha Akcijskog plana je izgradnja sustava kvalitetne i trajne podrške Vlade izvoznicima u svim fazama izvoza - od razvoja proizvoda, financiranja, edukacije i rušenja administrativnih barijera u zemlji - sve do potpore u inozemstvu. Akcijski plan predstavlja platformu praktične podrške izvoznicima u formi 13 aktivnosti i 41 mjere, a izrađen je temeljem direktnih zahtjeva hrvatskih izvoznika i poslovnih udruženja, prikupljanih kroz višemjesečna savjetovanja i opširnu Anketu Hrvatskih izvoznika provedenu u ovu svrhu.

Dokument je izradilo Vladino Povjerenstvo za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva, koje čini 19 tijela državne uprave i poslovnih udruženja, a njegov rad koordinira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Osnivanje Povjerenstva, kao i sama inicijativa izrade Akcijskog plana, dio je izgradnje novog modela gospodarske diplomacije započete prije nešto više od pola godine.

Odlučna podrške Vlade izvozu, kao i činjenica da je njegov rast glavni cilj rada gospodarske diplomacije, proizlazi iz činjenice da on predstavlja jednu od najvažnijih poluga ukupnog oporavka zemlje - stvara radna mjesta, povećava BDP, smanjuje deficit tekućeg računa platne bilance, povećava devizne rezerve te unapređuje konkurentnost zemlje usvajanjem i razvijanjem novih znanja i tehnologija. Hrvatski izvoznici ujedno predstavljaju najzdraviji segment hrvatskoga gospodarstva - iako samo 13 posto poduzeća u Hrvatskoj izvozi, ona zapošljavaju polovicu zaposlenih u svim poduzećima, ostvaruju 65 posto od ukupnih prihoda od prodaje, te u razvoj ulažu čak 70 posto sredstava od ukupno ulaganih u razvoj.



Priopćenja