OBJAVA BIRAČIMA - IZBORI ZA EU PARLAMENT

OBJAVA BIRAČIMA
 
IZBORI ZA EU PARLAMENT
 
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ottawi izvješćuje sve punoljetne hrvatske državljane koji borave na području grada Ottawe i Carltona u provinciji Ontario, te na području provincija Alberta, British Columbia, New Brunswick, New Scotia, Nunavut, Prince Edward Island, Quebec i Yukon, kako svoje glasačko pravo na izborima za Europski parlament mogu ostvariti u Veleposlanstvu Republike Ottawe u Kanadi u nedjelju, 9. lipnja 2024. od 07.00 do 19.00 sati.
 
Birači kojima je izdana hrvatska e-osobna iskaznica s adresom prebivališta izvan RH bit će registrirani po službenoj dužnosti prema adresi u osobnoj iskaznici, a ukoliko žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva ili u Hrvatskoj moraju podnijeti zahtjev za promjenu mjesta registracije.
 
Svi ostali birači se moraju prethodno ili aktivno registrirati kako bi mogli glasovati u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ottawi u nedjelju 9. lipnja 2024. godine od 07.00 do 19.00 sati.
 
Za glasovanje u veleposlanstvu u Ottawi birači se mogu registrirati u Veleposlanstvu RH u Ottawi najkasnije do srijede, 29. svibnja 2024. U istom roku birači mogu odustati ili promijeniti svoj zahtjev za registraciju.
 
Svi birači mogu provjeriti svoj upis u registar birača na web stranici Ministarstva uprave RH https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/, u uredima državne uprave u RH, u diplomatskim misijama i konzularnim uredima RH i putem online sustava e-Građani te zatražiti izmjene eventualnih pogrešnih podataka.
 
Zahtjev za prethodnu i aktivnu registraciju birača podnosi se osobno (poštom ili putem e-maila skenirano) Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ottawi.
Obrazac zahtjeva za registraciju i dodatne informacije moguće je dobiti putem e-mail adrese con.ottawa@mvep.hr ili osobno u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ottawi, kao i na Internet stranici Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske - Objava biračima za izbore za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske (u rubrici Dokumenti)
 
DRŽAVLJANI DRUGIH DRŽAVA ČLANICA EUROPSKE UNIJE
Najkasnije 30 dana prije dana izbora, odnosno do 9. svibnja 2024. birači - državljani drugih država članica Europske unije, mogu podnijeti zahtjev za upis u registar birača.
 
Dodatne informacije o izborima za EU parlament mogu se naći na poveznicama:
https://elections.europa.eu/hr/how-to-vote/hr/
https://www.izbori.hr/site/
https://mpu.gov.hr/vijesti/objava-biracima-za-izbore-za-clanove-u-europski-parlament-iz-republike-hrvatske-27974/27974
 
 

Pisane vijesti