ZMVP dr. Ivan Šimonović primio Roberta Antonionea

Zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Ivan Šimonović primio je 10. lipnja 2003. državnog podtajnika za Europu u Ministarstvu vanjskih poslova Talijanske Republike Roberta Antonionea.

Zamjenici ministara razgovarali su o predstojećem Solunskom summitu, talijanskom predsjedanju EU, kao i o nizu bilateralnih političkih i gospodarskih pitanja.

Državni podtajnik Antonione naglasio je da će suradnja EU sa zemljama Procesa stabilizacije i pridruživanja biti prioritet i za vrijeme talijanskog predsjedanja. Italija će podržati integraciju država Procesa stabilizacije i pridruživanja u Europsku Uniju uz poštivanje jednakih uvjeta uzimajući u obzir individualne zasluge i postignuća. Proširenje EU je otvoren proces i PSP države bi se trebale priključiti kada budu spremne. Republika Hrvatska bi, zajedno s Bugarskom i Rumunjskom, mogla biti uključena u drugi krug proširenja, te u tom smislu predstavlja pozitivan primjer za ostale zemlje u regiji.

Kao prioritete talijanskog predsjedanja državni podtajnik Antonione je naveo obnovu trans-atlantskih odnosa, jačanje mediteranske dimenzije Europe i odnosa s Rusijom. Također je naglasio važnost suradnje u sprječavanju nesreća na moru, te suradnje na području borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala.

U razgovoru o gospodarskoj suradnji između Republike Hrvatske i Talijanske Republike zamjenici ministara vanjskih poslova su izrazili zadovoljstvo ukupnom vanjskotrgovinskom razmjenom. Italija je na drugom mjestu po ukupnim ulaganjima u RH, posebice u bankarski sektor, državni podtajnik Antonione je istaknuo da Italija vidi Zagreb kao buduće financijsko i bankarsko središte regije.Priopćenja