Završen Twinning Light projekt s Litvom o koordinaciji EU poslova

U ponedjeljak, 22. rujna, u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, u suradnji s Predstavništvom Europske komisije...


U ponedjeljak, 22. rujna, u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, u suradnji s Predstavništvom Europske komisije, održana je svečanost zatvaranja Twinning Light projekta „Jačanje kapaciteta Ministarstva vanjskih i europskih poslova u obavljanju uloge nacionalnog koordinatora EU poslova“.

Rezultate projekta predstavili su Maja Bakran Marcich, voditeljica Sektora za koordinaciju europskih poslova Ministarstva, Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i voditelj projekta Julius Pranevičius iz Ministarstva vanjskih poslova Litve.

Projekt se provodio u suradnji s stručnjacima iz Ministarstva vanjskih poslova Litve, a cilj mu je bio prenošenjem litavskih iskustava poboljšati učinkovitosti nacionalne koordinacije EU poslova kako bi Hrvatska uspješnije sudjelovala u zakonodavnim postupcima EU-a. Za vrijeme trajanja projekta, između ostalog, održano je nekoliko radionica i konferencija za više od 130 službenika iz raznih državnih institucija, kao i za predstavnike organizacija civilnog društva, te su izrađene preporuke za unapređenje sustava nacionalne koordinacije EU poslova. Glavne preporuke se odnose na definiranje hrvatskih nacionalnih prioriteta u EU, kreiranje informatičkog sustava za koordinaciju europskih poslova; intenzivnije korištenje Strukturnih fondova za projekte vezane za koordinaciju europskih poslova, kao i razvoj dugoročnog treninga za djelatnike u europskim poslovima, razvoj i provedba komunikacijske strategije za pitanja vezana za EU, te razvijanje dijaloga s organizacijama civilnog društva.

Vrijednost projekta je 250.000 eura, od čega je 90% financirano sredstvima Europske komisije, a 10% sredstvima Republike Hrvatske. Projekt je trajao šest mjeseci.



Priopćenja