Započeo visoki segment tematskog zasjedanja UN-ovog Ekonomskog i socijalnog vijeća

Hrvatska je prihvatila odgovornost u odnosu na nacionalne manjine pružajući im moralno i zakonsko pravo na identifikaciju vlastitih interesa, istaknuo je ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula u svom govoru na Međunarodnoj konferenciji o integraciji manjina u jugoistočnoj Europi i Baltiku, koja se u organizaciji Instituta za međunarodne odnose i Misije OESS-a u Hrvatskoj održava 2. srpnja o. g. u Zagrebu u Hotelu Opera. Konferenciju je otvorio Predsjednik RH Stjepan Mesić.

Ministar Picula posebno je ukazao na značaj Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina usvojenog u prosincu prošle godine koji je definirao zastupljenost manjina u Hrvatskom saboru te na lokalnim razinama kroz pravo na uspostavu manjinske samouprave.

"Podrške usvojenom zakonodavstvu, upućene od strane Europske unije, OESS-a i drugih međunarodnih organizacija ne smiju nas učiniti pasivnima", rekao je ministar dodavši kako je hrvatska Vlada izbore za manjinska vijeća raspisala upravo zato što je svjesna značaja provedbe zakona. Ministar je skup izvijestio da je Vlada RH kao organizator izbora za manjinska vijeća izvukla određene pouke, te se sada razmatra mogućnost raspisivanja dodatnih izbora prilikom sljedećih parlamentarnih ili lokalnih izbora.

Jednodnevna je konferencija bila organizirana s ciljem da se analiziraju i usporede saznanja na temelju iskustava u integraciji manjina i sudjelovanja OESS-a na području jugoistočne Europe i baltičkih zemalja gdje su manjinska prava ponovno isplivala na površinu nakon nastanka novih država. Glavni govornik na skupu, čiji je rad bio podijeljen u četiri panel diskusije, je bio Visoki povjerenik za BiH Carl Bildt. Među ostalim istaknutim sudionicima bili su direktor Instituta za međunarodne odnose dr. Mladen Staničić, voditelj Misije OESS-a u RH Peter Semneby, Elisabeth Rehn kao predsjedateljica I Radnog stola Pakta o stabilnosti i drugi.



Priopćenja