Započela serija seminara za službenike iz država Zapadnog Balkana u tematskom klasteru pregovora: Temeljna pitanja

Virtualnom radionicom na temu regulatornog okvira za kriptoimovinu 29. rujna 2021. započeo je ciklus online radionica za službenike država Zapadnog Balkana u tematskom klasteru vezanom uz Temeljna pitanja („Fundamentals“), a koji uključuje: vladavinu prava, ekonomske kriterije i reformu javne uprave. Hrvatsko iskustvo u usklađivanju zakonodavstva u tom dijelu Poglavlja 24 (Pravda, Sloboda i Sigurnost) podijelili su: g. Linardo Martinčević iz Hrvatske narodne banke te g. Filip Šaravanja i gđa Sandra Opačić iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.

Radionica je organizirana u suradnji s Njemačkom agencijom za međunarodnu suradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ), a u okviru redovitog programa aktivnosti projekta Regional Fund for South East Europe. Za vrijeme pandemije virusa COVID-19 posebno je poraslo zanimanje za digitalnu imovinu i decentralizirane financije. Radionica je obradila temeljna načela poslovanja na tržištu kriptoimovine te dala odgovore na sigurnosna pitanja u poslovanju s takvim instrumentima.

U predstojećem razdoblju održat će se još dvije radionice ovoj tematskoj cjelini – jedna vezana uz migracije i druga vezana uz područje statistike. Ove aktivnosti namijenjene su službenicima država Zapadnog Balkana (Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije) koji se bave EU poslovima, a provode se s ciljem prijenosa znanja i pomoći RH zemljama susjedstva te podrške reformama u okviru procesa EU integracija.

Ostale vijesti