Zamjenik mvp-a, dr. Ivan Šimonović, održao je sastanak s talijanskim izaslanstvom...

Zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Ivan Šimonović održao je 24. srpnja o. g. u Ministarstvu vanjskih poslova sastanak s talijanskim izaslanstvom koje su predvodili državni podtajnik Ministarstva vanjskih poslova Talijanske Republike Roberto Antonione i državni podtajnik u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva Talijanske Republike Paolo Scarpa Bonazza Buora.

Na sastanku je razmotren niz pitanja vezanih za budućnost gospodarenja ribljim resursima Jadrana na održivoj i racionalnoj osnovi, te potreba osiguranja zaštite Jadranskog mora od ekoloških prijetnji. Postignut je visok stupanj suglasnosti o potrebi žurnog djelovanja u skladu s politikom Europske unije o odgovarajućim oblicima zaštite. Dogovoreno je koordiniranje nacionalnog djelovanja Hrvatske i Italije u zaštiti Jadrana, te intenziviranje bilateralne stručne suradnje, a prema iskazanom interesu i uključivanje drugih Jadranskih država u daljnje razgovore.

Tijekom sastanka bilo je riječi i o mogućnostima daljnjeg približavanja RH Europskoj uniji, te njezinim očekivanjima tijekom talijanskog predsjedanja. Talijansko izaslanstvo istaknulo je kako su RH i države regije među glavnim prioritetima talijanskog predsjedanja Europskom unijom. U tom smislu izražena je spremnost da se tijekom talijanskog predsjedavanja Unijom promiču brzo uključivanje RH u Europsku uniju i njezine različite aktivnosti. Također je dogovoreno ubrzano sklapanje i potvrđivanje najvažnijih bilateralnih sporazuma.



Priopćenja