Zamjenik ministrice Klisović u radnom posjetu Washingtonu

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović boravio je od 12. do 14. veljače 2014. godine u radnom posjetu Washingtonu, gdje je u Državnom tajništvu održao političke konzultacije sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika Hoyt Yeeom ...


Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović boravio je od 12. do 14. veljače 2014. godine u radnom posjetu Washingtonu, gdje je u Državnom tajništvu održao političke konzultacije sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika Hoyt Yeeom. Bilateralni politički odnosi ocijenjeni vrlo dobrim i partnerskim te je istaknuto kako dvije zemlje imaju odličnu suradnju na brojnim pitanjima. SAD posebno cijene hrvatski angažman u okviru obrambene suradnje i međunarodnih operacija, a posebno u okviru ISAF-a. Kada je riječ o regiji JIE, istaknuto je kako je stabilizacija regije u interesu obiju zemalja pri čemu se pažljivo prate reformski procesi u svim zemljama regije te aktualna situacija u Bosni i Hercegovini. Sugovornici su se također složili o potrebi jačanja suradnje na gospodarskom planu, posebno u području energetike. Zamjenik Klisović naglasio je potrebu što skorijeg sklapanja Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD, s obzirom da je Hrvatska jedina EU članica s kojom SAD nisu pravno definirale ovo vrlo važno područje za ukupni daljnji razvoj gospodarskih odnosa. Također, zamjenik ministrice kazao je kako je Hrvatska jedna od zemalja EU za čije je građane potrebna viza za SAD te naglasio potrebu što bržeg rješavanja tog pitanja, na obostrano zadovoljstvo. Zamjenik Klisović je zamjenika pomoćnika dt Hoyta informirao i o novom modelu gospodarske diplomacije u MVEP, spomenuvši neka od mogućih područja daljnjeg razvoja gospodarske suradnje.

Zamjenik ministrice Klisović održao je i sastanke u Nacionalnom vijeću za sigurnost, Ministarstvu obrane te Ministarstvu domovinske sigurnosti, na kojima se razgovaralo o aktualnoj situaciji u regiji JIE i budućem razvoju Afganistana nakon 2014. godine. Sugovornici su i zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom vezanim uz pitanje sirijske krize te su naglasili kako je Hrvatska strateški partner SAD-a u ovoj regiji. Zahvalili su također na dosadašnjem doprinosu Hrvatske i suradnji u okviru NATO-a, pri čemu se razgovaralo i o temama vezanim uz NATO summit, ali i o aktualnoj situaciji u zemljama Istočnog partnerstva te Ukrajini.

Zmvep Klisović je sudjelovao i na radnom doručku u organizaciji Američke gospodarske komore, na kojem je predstavio nove zakonske okvire kojima je cilj poboljšanje investicijske klime u Hrvatskoj. Na radnom doručku sudjelovale su i američke tvrtke koje su već iskazale interes za poslovanjem u Hrvatskoj.
Sa zastupnicima i senatorima u američkom Kongresu, zamjenik Klisović razgovarao o mogućnostima razvoja gospodarske suradnje dviju zemalja, uključujući i područje energetskog sektora, te i ovom prilikom podsjetio na problem postojećeg viznog režima za hrvatske građane, te potrebu što skorijeg potpisivanja Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.



Priopćenja