Zamjenik ministrice Joško Klisović na političkim konzultacijama u Kazahstanu

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović održao je 29. travnja u Astani političke konzultacije sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Kazahstana Alexandrom Volkovim

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović održao je 29. travnja u Astani političke konzultacije sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Kazahstana Alexandrom Volkovim.

Sugovornici su potvrdili vrlo dobre bilateralne odnose, koji se posljednjih nekoliko godina postojano kreću uzlaznom putanjom. Zamjenici Klisović i Volkov su se složili kako je sazrelo vrijeme da se ukupnoj suradnji da konkretniji oblik, prije svega kroz jačanje suradnje na području trgovinske razmjene, direktnih ulaganja te prijenosa znanja i tehnologije. U tu svrhu, dogovorena je dinamika upotpunjavanja za to potrebnog pravnog okvira, osnivanje međuvladinog povjerenstva za suradnju te je usuglašen plan razmjene posjeta na visokoj razini.        

Zamjenik Klisović se susreo i sa zamjenikom ministra gospodarstva i proračunskog planiranja Timurom Zhaksylykovim, kojeg je podrobno informirao o željama niza hrvatskih kompanija za snažnijim nastupom na kazahstanskom tržištu, kao i o mogućnostima ostvarivanja kazahstanskih ulaganja u RH. Hrvatska delegacija upoznata je s glavnim značajkama snažnog uspona kazahstanskog gospodarstva te s preduvjetima za uspješno poslovanje na tamošnjem tržištu.

Na poslovnom forumu u organizaciji MVEP i HGK, govorili su predsjednik Nacionalne industrijske komore Kazahstana, predsjednik Trgovinske i industrijske komore Kazahstana te predsjednik Vijeća za investicije Ministarstva industrije, koji su bilateralnu suradnju ocijenili vrlo perspektivnom te izrazili želju za intenziviranjem kontakata gospodarskih subjekata dviju zemalja. Više hrvatskih kompanija iz sektora poput prehrambene industrije, brodogradnje i farmaceutike održale su zapažene prezentacije svojih proizvoda i usluga te imale poslovne pregovore s aktualnim i potencijalnim kazahstanskim partnerima.         

 



Priopćenja