Zamjenik Klisović u Alžiru o intenziviranju gospodarske suradnje

Intenziviranje bilateralnih odnosa u gospodarstvu, obrazovanju, kulturi i sportu, pravni okvir suradnje, ali i predstojeći posjeti na visokoj razini između dviju država samo su neke od tema...

Intenziviranje bilateralnih odnosa u gospodarstvu, obrazovanju, kulturi i sportu, pravni okvir suradnje, ali i predstojeći posjeti na visokoj razini između dviju država samo su neke od tema o kojima je zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović razgovarao s ministrom vanjskih poslova Ramtaneom Lamamrom i glavnim tajnikom ministarstva vanjskih poslova Nor-Eddineom Aouamenom prilikom službenog posjeta Alžiru 21.-22. siječnja. 
Dva naroda povezuju dugogodišnje prijateljstvo i brojni kontakti poslovnih ljudi, studenata, kao i intenzivan angažman velikog broja hrvatskih kompanija na alžirskom tržištu. Sugovornici su razmijenili mišljenja o aktualnim pitanjima s agende odnosa Alžira i Europske unije, uključujući i perspektivu uže i projektno-orijentirane suradnje mediteranskih zemalja. Riječi je bilo i o kriznim žarištima u zemljama šireg susjedstva, uključujući Libiju, Siriju, Mali, Egipat i Palestinu.
U pratnji zamjenika Klisovića, a uz podršku Hrvatske gospodarske komore, u Alžir je doputovalo 11 hrvatskih kompanija iz sektora građevine, brodogradnje, razminiranja te industrije nafte i plina, kao i Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Izaslanstvo je održalo sastanke s alžirskim ministrom turizma, ministrom prometa, ministrom ribarstva, glavnim tajnikom ministarstva energetike i rudarstva te glavnim tajnikom ministarstva obrane. Razmotrene su mogućnosti suradnje u ovim područjima i izražen interes za razvoj konkretnih partnerstava kroz zajednički angažman hrvatskih i alžirskih kompanija te njihov prijenos tehnologije i znanja. Zamjenik Klisović predstavio je i hrvatske kompanije koje imaju interes za angažmanom na javnim radovima iz dotičnih resora.           
Veleposlanstvo RH u Alžiru organiziralo je za predstavnike kompanija i individualne sastanke u resornim ministarstvima i agencijama, „bussiness-to-business“ sastanke s potencijalnim alžirskim parterima u Alžirskoj gospodarskoj komori te seminar o načinu poslovanja na alžirskom tržištu.      



Priopćenja