Zabrinuti smo zbog humanitarne situacije u Gazi, Izrael ima pravo na samoobranu

  • Slika

Ministar Grlić Radman izrazio je u Bruxellesu zabrinutost zbog rapidnog pogoršanja stanja na Bliskom istoku i humanitarne situacije u Gazi, istaknuvši da Izrael ima pravo na obranu u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom. Pozdravio je preporuku Komisije da se otvore pristupni pregovori s Ukrajinom i Moldavijom. Izrazio je nadu da će do kraja godine doći do napretka u pogledu mogućnosti da se s Bosnom i Hercegovinom otvore pristupni pregovori i otvaranja prvog tematskog skupa pregovaračkih poglavlja s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

"Zabrinuti smo zbog humanitarne situacije u Gazi, zaštita civila i dostava pomoći ostaje naš prioritet", rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman prije početka sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Grlić Radman je dodao da Izrael ima pravo na samoobranu u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom te da taoci koje drži Hamas moraju bezuvjetno biti oslobođeni.

EU treba pomoći i Egiptu i Jordanu

Također je rekao da EU treba pomoći i Egiptu i Jordanu, zemljama koje su teško pogođene sukobom Izraela i Hamas.

Stanje na Bliskom istoku, ruska agresija na Ukrajinu te najnoviji razvoj događaja u vezi s Armenijom i Azerbajdžanom glavne su teme na dnevnom redu sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Popodne je predviđen sastanak šefova diplomacija članica EU-a s njihovim kolegama iz šest zemalja zapadnog Balkana. U EU-u ističu da je cilj ovoga sastanka pojačati angažman Unije u području zapadnog Balkana s naglaskom na zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku u kontekstu geopolitičkih izazova u europskom susjedstvu.

Tijekom vikenda države članice su usuglasile izjavu koju je u njihovo ime u nedjelju objavio visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

U toj je izjavi osuđeno "Hamasovo korištenje bolnica i civila kao ljudskog štita" u pojasu Gaze, a Izrael je pozvan na "najveću moguću suzdržanost" kako bi se zaštitili civili.

EU "osuđuje Hamasovo korištenje bolnica i civila kao ljudskog štita" i "krajnje je zabrinut zbog pogoršanja humanitarne krize u Gazi", kaže se u zajedničkoj izjavi EU-a.

Pozdravljam preporuku da se otvore pristupni pregovori s Ukrajinom i Moldavijom

Kada je riječ o Ukrajini, ministar Grlić Radman je rekao da EU mora biti složna oko sigurnosnih jamstava. Pozdravio je preporuku Komisije da se otvore pristupni pregovori s Ukrajinom i Moldavijom.

Grlić Radman je izrazio nadu da će do kraja godine doći do napretka u pogledu mogućnosti da se s Bosnom i Hercegovinom otvore pristupni pregovori i otvaranja prvog tematskog skupa pregovaračkih poglavlja s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Izvor: Hina/Vlada

 



Priopćenja