X. političke konzultacije s Čileom

  • Slika
Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić održao je u četvrtak, 28. rujna 2023. godine, u Zagrebu X. političke konzultacije sa čileanskom zamjenicom ministra vanjskih poslova Glorijom de la Fuente.
Državni tajnik Matušić i zamjenica ministra De la Fuente složili su se kako ovaj sastanak potvrđuje tradicionalno prijateljstvo te vrlo dobre bilateralne odnose između Hrvatske i Čilea, kojima doprinosi i velika hrvatska iseljenička zajednica u Čileu.
Razmijenjena su mišljenja o važnim bilateralnim i multilateralnim pitanjima od obostranog interesa i o aktualnim vanjskopolitičkim temama od međunarodnog i regionalnog značaja, uključujući rusku agresiju na Ukrajinu, energetsku krizu, klimatske promjene i aktualnu situaciju u jugoistočnoj Europi i u Južnoj Americi.  
Sugovornici su istaknuli važnost jačanja daljnjih bilateralnih odnosa između Hrvatske i Čilea i potvrdili su spremnost za daljnji nastavak suradnje na područjima od obostranog interesa i unapređenju sveobuhvatnih odnosa i razvitku uzajamne suradnje između Republike Hrvatske i Republike Čilea te promicanje prijateljstva i partnerstva hrvatskog i čileanskog naroda.

Priopćenja