Vlada čvrsto podržava ulazak Finske i Švedske u NATO

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman gostovao je u Dnevniku Nove TV. Komentirao je, između ostalog, izjave predsjednika Republike o blokadi Finske i diplomatske napore u cilju oslobađanja Hrvata zarobljenog u Ukrajini.

Hrvatska je od početka rata rekla da svatko odlazi u Ukrajinu na vlastitu odgovornost. No može li se i kako izvući zarobljenog Hrvata?

"Šanse su velike. Ulažemo diplomatske i političke napore kako bismo dočekali njegovo oslobađanje. Ovog trenutka ne mogu toliko govoriti. Poduzimamo sve što je bitno. Ja sam optimističan", rekao je ministar Grlić Radman.

"Još uvijek imamo i veleposlanstvo i u Moskvi i u Ukrajini. Život hrvatskog državljanina nam je prioritet. Najvažniji", dodao je ministar Grlić Radman koji je komentirao i slovensku prijetnju blokadom ulaska u Schengen.

Potpredsjednica slovenske vlade Tanja Fajon zauzima se za što skoriji ulazak Hrvatske u Schengen, ali to uvjetuje provedbom arbitražne odluke o granici, pišu mediji.

"Blokada je pojavila kao jedna riječ koja se često vrti u medijskom prostoru. Uvjeren sam da ćemo sve naše odnose koji su dosada bili jako dobri, ojačati, nastaviti suradnju. Siguran sam da će se kolegica založiti za Hrvatsku u šengenskom prostoru. Jer je to u interesu Slovenije. To je u europskom duhu", kazao je dodavši da je činjenica da će hrvatski ulazak u Schengen biti najvažniji Slovencima koji ljetuju kod nas, glavni argument.

"Hrvatsku u šengenskom prostoru žele slovenski građani kako bi nesmetano mogli prelaziti preko hrvatske granice. Negdje oko 100.000 građana prođe, oni su najprisutniji na Jadranu", rekao je.

Finska, Švedska, Milanović i NATO

Ministar Grlić Radman ranije je tijekom dana rekao da ga zovu kolege iz i raspituju se o Milanovićevim prijetnjama da će Hrvatska Finsku i Švedsku blokirati pri pokušaju ulaska u NATO.

"Interesiraju se. Pitaju misli li predsjednik to ozbiljno i je li to hrvatska vanjska politika. Pitaju me - hoćemo li doista zaustaviti pristup Finske i Švedske u NATO", dodao je ministar.

"Razgovarao sam sa finskim ministrom i švedskom ministricom. Ona me nakon predsjednikovih izjava nazvala dosta zabrinuto i čudu. Hrvatska je predana NATO savezu. Bila je jako zabrinuta", naveo je ministar Grlić Radman. Poslije im, dodao je, objašnjava da hrvatska Vlada podržava članstvo Finske i Švedske, da će uputiti u Sabor ratifikaciju i da će Sabor to prihvatiti.

Napomenuo je da postoji mogućnost da hrvatski veleposlanik bude pozvan u Finskoj na razgovor.

Na upit Dnevnika Nove TV, State Department je odgovorio da podržavaju proširenje NATO-a i pravo svake zemlje na izbor saveznika bez vanjskih ucjena. Ministar Grlić Radman smatra da je moguće da bi Milanoviću mogao biti upućen i neki poziv s američke strane.
 
"Sve je moguće. Idemo pričekati te sastanke sutra i prekosutra u Berlinu gdje ćemo razgovarati o tome. Prihvatio sam i poziv njemačke ministrice vanjskih poslova koja želi o tome razgovarati", izvijestio je.

Milanović se ponaša kao da je u kampanji

Ministar Grlić Radman kaže da ga ne vrijeđa što ga Zoran Milanović zove „Jesenjinom sa Zrinjevca“.

"Ponaša se kao da je u kampanji. Nije narativ jednog predsjednika. On svojim razgovorom snižava razinu kulturnog dijaloga. I čini nam reputacijsku štetu koju mi nastojimo peglati", kaže.

Proslava obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana

Sutra je 100. obljetnica rođenja dr. Franje Tuđmana.

"U Hrvatskoj imate jako puno proslava. Samo je jedna službena. I predsjednik dr. Tuđman bi održao proslavu u Lisinskom. Predsjednik HDZ-a je Andrej Plenković. Mislim da će sutrašnja proslava biti s dignitetom. Pozvani su svi koji su koji su trebali pozvani. Prostor u Lisinskom je ograničen, a proslava će biti diljem Hrvatske. Dobro je da je više proslava. Ali, samo je jedna službena", zaključio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Izvor: Dnevnik.hr/Vlada

Priopćenja