Virtualni seminari jačanja vještina za EU proces u okviru projekta „Innovation Lab for EU Integration of Ukraine (InnoLabEU)“

  • Slika
Edukacije posvećene vještinama potrebnima za međuinstitucionalno i osobno komuniciranje u pretpristupnom EU procesu, uz posebne naglaske na ključne proceduralne korake, uspješno su provedene u ožujku i travnju 2023. Intenzivnim treninzima namijenjenima predstavnicima ukrajinskih institucija, koji sudjeluju u EU poslovima u dijelu koordinacije politika i usklađivanja zakonodavstva pridružili su se i kolege iz Moldove. Sveukupno, okupili smo više od 200 sudionika koji su aktivno i entuzijastično sudjelovali u svim fazama edukacije.

Trening pod nazivom „Communication & Reporting in the EU integration“ održala je gđa Mirna Vlašić Feketija, bivša tajnica Koordinacije za pregovore o pristupanju RH EU pri Uredu glavnog pregovarača, koja je predstavila je uloge i procedure sustava EU koordinacije prije i nakon pristupanja RH EU. Ovi specifični modeli ustroja državne uprave podrazumijevaju i specifične aspekte komunikacije između vlade, parlamenta, predstavništava/misija u Bruxellesu i EU institucija. Temeljem svog iskustva intenzivnog i višegodišnjeg sudjelovanja u pretpristupnim pregovorima s EU, gđa Vlašić Feketija upoznala je sudionike s pojedinostima uspješnih modela sustava, pravilima i praksi komuniciranja/suradnje s kolegama u EK koju države kandidati imaju na raspolaganju u razvoju odnosa s EU.

Presudan dio EU integracijskog procesa i priprema za pretpristupne pregovore je osposobljavanje kadrova. Važno je razviti osobne vještine stručnjaka koji tijekom svog rada sudjeluju u EU procesu. Ovo područje u obliku treninga pod nazivom „Presentation skills, speech and communication“ predstavila je gđa Dinka Krčelić, stručnjakinja za razvoj ljudskih potencijala, s iskustvom rada na rukovodećim pozicijama europskih poslova u pretpristupnom periodu RH.  Učinkovito komuniciranje i prezentiranje određene teme na sastanku ili u pregovorima, uživo ili korištenjem dostupne IT platforme, bila je okosnica ovog intenzivnog treninga. Sudionicima je kroz vježbe i simulacije preneseno praktično znanje o vještinama komuniciranja i prezentiranja pozicija, koja će im koristiti u komunikaciji s EK.

Ostale vijesti