Veleposlanik Vladimir Drobnjak izabran za predsjedavajućeg UN Komisije za razoružanje

Stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Ujedinjenim Narodima u New Yorku, veleposlanik Vladimir Drobnjak, izabran je u srijedu 20. studenog 2013. godine za predsjedavajućeg UN Komisije za razoružanje...

Stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Ujedinjenim Narodima u New Yorku, veleposlanik Vladimir Drobnjak, izabran je u srijedu 20. studenog 2013. godine za predsjedavajućeg UN Komisije za razoružanje (UN Disarmament Commission), nakon što je njegova kandidatura uživala jednoglasnu podršku (endorsement) istočnoeuropske regionalne skupine zemalja članica Ujedinjenih Naroda.

UN Komisija za razoružanje pomoćno je tijelo Opće skupštine UN-a uspostavljeno rezolucijom S-10/2, na 10. specijalnom zasjedanju Skupštine, 1978. godine. Zadaća je Komisije dati preporuke Skupštini iz područja razoružanja te identificirati mjere koje je u tu svrhu potrebno poduzeti na razini ukupnog članstva Ujedinjenih Naroda. Komisija ima savjetodavnu ulogu, a sve odluke i dokumente donosi konsenzusom.

Sastaje se godišnje u trogodišnjim ciklusima, a njena supstantivna zasjedanja održavaju se u travnju svake godine. O svom radu i usvojenim zaključcima Komisija podnosi godišnja izvješća Općoj skupštini, u vidu rezolucije koja se usvaja na Prvom odboru Skupštine.

Veleposlanik Drobnjak će predsjedati Komisijom za razoružanje u 2014. godini, a Komisija će svoje supstantivno zasjedanje održati u razdoblju između 7. i 25. travnja 2014. godine.



Priopćenja