Veleposlanici u nastupnim i oproštajnim posjetima

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u petak 19. rujna 2014....

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u petak 19. rujna 2014., veleposlanicu Države Izrael Zine Kalay-Kleitman i veleposlanika Portugalske Republike Júlia Joséa de Oliveire Carrance Vilele u nastupni, a veleposlanika Republike Turske Buraka Őzugergina u oproštajni posjet.

Zaželjevši dobrodošlicu novoj izraelskoj veleposlanici, ministrica Pusić istaknula je općenito dobre bilateralne odnose i izrazila želju za nastavkom uspješne suradnje dviju država. Razgovaralo se o aktualnoj situaciji na Bliskom Istoku, posebno o situaciji u Iraku i  Siriji, te o putu Bosne i Hercegovine prema EU. Ministrica Pusić naglasila je da u Hrvatskoj postoji konsenzus oko provođenja politike prema regiji, te da su euroatlantski procesi u zemljama Zapadnog Balkana, s naglaskom na BiH-a, jedan od prioriteta hrvatske vanjske politike.

Portugalski veleposlanik istaknuo je važnost uzajamnih posjeta na visokoj razini čime se vrlo dobri bilateralni odnosi podižu na zamjetno višu razinu, te dodao da je Portugal, a obzirom na hrvatski položaj i kapacitete, iznimno zainteresiran za produbljivanje suradnje. Razgovaralo se o potencijalima daljnjeg jačanja gospodarske suradnje, a uz potvrdu dobre suradnje dviju država unutar EU ministrica Pusić je izrazila i spremnost da se ojača suradnja i međusobna pomoć u područjima od zajedničkog interesa, posebno pri širenju na treća tržišta. Portugalskog veleposlanika primio je u ponedjeljak 22. rujna i zamjenik ministrice Joško Klisović.

Uz čestitke na uspješnom mandatu, ministrica Pusić zahvalila je turskom veleposlaniku i na osobnom doprinosu razvoju hrvatsko-turske suradnje. Razgovaralo se o nizu bilateralnih, europskih i međunarodnih tema, a obostrano je izraženo zadovoljstvo razvojem suradnje dviju prijateljskih zemalja na svim područjima.



Priopćenja